Börtönbe kerülhet Szájer József – a belga törvények szerint járhatnak el

Szajer Jozsef
Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament

Valószínűleg az EP parlamentből való kiesés most Szájer József legkisebb problémája. Ugyanis Lattmann Tamás nemzetközi jogász Népszavának adott tájékoztatása szerint akár börtön is várhat a Fidesz alapítótagjára.

Amíg mentelmi joggal rendelkezik Szájer József, addig szabadon utazik és szinte azt tehet, amit csak akar – nyilatkozta a lapnak Lattmann Tamás nemzetközi jogász. Ha a belga ügyészség kezdeményezi az Európai Parlamentnél (EP) a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, és azt meg is szavazza a EP, akkor megkezdhetik az eljárást, de december 31-ével mindenképpen, hiszen akkor a mandátummal együtt a mentelmi jog is megszűnik.

Lattmann Tamás elmondta, ha egy magyar állampolgárt külföldön vonnak eljárás alá, Magyarország kérvényezheti az ügy teljes átvételét és annak hazai lefolytatását, ám erre a külföldi ország nem kötelezhető. Ha Szájert előzetes letartóztatás alá is vonnák mentelmi joga megszűnése után, akkor a kiadatása érdekében is hasonló kérvénnyel élhet Magyarország.

A politikus lehetséges büntetése a kábítószer mennyiségétől, valamint attól függ, melyik országban döntenek majd az ügyében.

Belgiumban 3 hónaptól 5 évig terjedő büntetés várhat Szájerre,

de gyakori a felfüggesztett szabadságvesztés eltereléssel. Ezzel a szabályozással még jobban is járhat, mert ugyanezért  Magyarországon már csekély mennyiségű kábítószer esetén is 2-8 év szabható ki, de küldhetik elterelésre is, nagyobb mennyiség esetén

5 és 10 év közötti börtönbüntetésre ítélhetik.

A helyzet pikantériája, hogy a felesége, Handó Tünde 2019-es alkotmánybíróvá válásáig az Országos Bírói Hivatal elnöke volt.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!