Sorban tiltakoznak a zsidó szervezetek Demeter gázkamrázós sorosozása miatt

Találkozó

Mint tegnap megírtuk: Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, a magyar kormány tisztviselője a kormánypárti Origón megjelentetett publicisztikájában Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez, Európa keresztényeit pedig az üldözött zsidókhoz hasonlította.

Demeter mindezt napokkal azután tette, hogy Orbán Viktor olyan uszító cikket írt Sorosról, válaszul az üzletember egy korábban megjelentetett cikkére, hogy a Project Syndicate nevű nemzetközi véleményportál nem volt hajlandó leközölni.

Szerencsére a tiltakozás ezúttal nem maradt el: a magyarországi zsidó szervezetek egy emberként jelezték felháborodásukat Demeter cikke miatt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében pl. azt írta:

“megbocsáthatatlan Európát Soros gázkamrájának hívni”.

Bővebben a közlemény úgy szólt: “Európát gázkamrának minősíteni ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan. Auschwitzban több mint 430 ezer honfitársunkat gázosították el. Aki ezt aktuálpolitikai vita kapcsán, akár csak áttételesen is relativizálja, az érzéketlen a 20. századi magyar történelem és a honi zsidóság fájdalmai iránt”.

Izrael magyarországi nagykövetsége Twitteren jelezte tiltakozását.

“Teljes mértékben elutasítjuk a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását vagy az azzal történő visszaélést, ahogy az sajnos egy mai véleménycikkben megjelent. Nincs helye annak, hogy az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit összekapcsoljuk bármilyen kortárs vitával, függetlenül attól, hogy az mennyire jelentős”

– írták.

Még a magyar kormánnyal gyakran elnéző, a zsidó szervezetek közül hozzá a legközelebb álló Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője, Köves Slomó is mélyen elítélte a kormánypárti szennylapban megjelentetett cikket. Mint írta: “Demeter Szilárd „eszmefuttatása” ízléstelen és méltatlan.

Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál.

A fennálló világrend érvényes konzervatív kritikáját adni nem csak lehetséges, de szükséges is. Konzervatívnak lenni azonban egyebek mellett annyit is tesz, hogy pontosan tisztában vagyunk azokkal a nyelvi keretekkel, melyeknek határait nem lépjük át, nem mossuk el. Nem vulgarizáljuk azt, amit nem lehet vulgarizálni”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!