Titkolózik a minisztérium – Már a bírósági ítéletet sem hajlandóak teljesíteni!

A koronavírus-járvány első hulláma idején a kormány hozott néhány olyan döntést, melyek eléggé megkérdőjelezhetőek, mennyire voltak szükségesek az adott körülmények között. Ilyen például a kórházi ágyak felszabadítása, melyek révén betegeket kellett hazaküldeniük az intézményeknek.

Szél Bernadett közösségi oldalán számolt be arról, hogy pert nyert az EMMI-vel szemben, mivel “a bíróság is úgy gondolta, hogy jogunk van tudni, miért kellett tavasszal minden kórháznak 8 nap alatt kiüríteni az ágyak 60 százalékát”.

A független országgyűlési képviselő hozzáteszi: “Azt már kipereltem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, hogy hány ágyat ürítettek ki, de azt eddig nem tudtuk, hogy miért volt erre szükség. A kormány a mai napig nem árulta el, hogy milyen számítások és előrejelzések alapján kellett magatehetetlen emberek ezreit hazaküldeni a kórházakból, mi alapján gondolták, hogy ennyi ágyra lesz szükség.”

Azonban mint írja, hiába a bírósági ítélet, az EMMI egyszerűen nem adott ki semmilyen szakmai anyagot, melyből látni lehetne, hogy a járvány milyen felfutásával számoltak.

“Ez azt is jelentheti, hogy nem volt ilyen anyag és hasraütésszerűen döntöttek a 60 százalékról, de azt is, hogy – bírósági ítélet ide vagy oda – nem adják ki ezeket.

Nem is tudom, melyik a rosszabb” – írta Szél.

Az EMMI a független képviselőnek küldött válaszában csak arról ír, hogy a miniszteri utasítást kapacitásfelmérés előzte meg, valamint “újra elsüti azt a sokszor ismételt hazugságot, hogy csak az ágyak 2 százalékát kellett felszabadítani, mert 58 százalék már szabad volt – országosan. A kiürítést viszont intézményenként kellett teljesíteni.

Az EMMI állítását saját táblázatai cáfolják!

Megküldték ugyanis a kapacitásfelméréshez használt táblázatokat. Ebből az derül ki, hogy például az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI) a miniszteri utasítás napján, április 7-én már az ágyak 64 százaléka üres volt. Azt is tudjuk, hogy április 12-én felmentették a kórház igazgatóját, mert “nem az elvárt ütemben” szabadította fel az ágyakat. Végül április 15-re további 54 ágyat ürítettek ki, vagyis ekkor már az OORI ágyainak 77 százalékán nem ápoltak beteget.

Ez a példa is mutatja, szó sincs arról, hogy az ágyak 2 százalékát kellett felszabadítani: az OORI esetében ez 13 százalék volt. Komplett krónikus osztályokról kellett hazaküldeni a betegeket.

Szél Bernadett kiemeli azt is, hogy az EMMI hiába próbálja hárítani a felelősséget azzal, hogy “a kórházakból csak olyan beteg volt elbocsájtható, aki már nem igényel kórházi ellátást. Ezen feltétel teljesülésének megállapítása minden esetben orvosszakmai kérdés, a beteget kezelő orvos és a kórház döntése”, hiszen a kórházaknak nem volt mozgásterük.

Az intézményeknek kötelező volt az előírt számban ágyakat felszabadítaniuk, nem mondhattak ellent az utasításnak,

így “a célszám teljesítése érdekében arra kényszerültek, hogy műtétből lábadozó, kórházi ellátásra vagy állandó kórházi felügyeletre szoruló embereket küldjenek haza az ellátásukra felkészületlen rokonaikhoz”.

A független képviselő bejegyzése végén megjegyzi, hogy “minden hozzám került információ alapján világosan látszik: előkészítetlenül, szakmai indokok nélkül és embertelenül zajlott az ágyfelszabadítás, amiért a kormány minden felelősséget az orvosokra és kórházakra hárított. Aki pedig az emberséget és a hivatástudatot választotta a betegek cserben hagyása helyett, azt kirúgták állásából”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!