Orbán nem fér a bőrébe – tovább csökkentik az ellenzék lehetőségeit a választási törvényben

Forrás: hirtv.hu

A koronavírus járvány közepén a védekezési intézkedések között nincs jobb dolga a fideszes parlamenti többségnek, mint hogy tovább tákolja az eredetileg “gránit szilárdságúnak” titulált alkotmányt, és módosítsa a választási törvényt, ami a következő választások előtt másfél évvel, mnimum nem etikus. Most még az eredeti javaslaton is csavartak egyet.

Pedig az eredeti, Semjén Zsolt által éjfél előtt egy perccel beadott javaslata is jelentős változtatás az országos lista állítással kapcsolatban, az eddigi 27 jelölt helyett 50 jelölt indításával lehet a javaslat szerint országos listát állítani. Az indoklás szerint ez a kamupártok kiszűrése miatt szükséges, amit egy kicsit kétkedve fogadunk, mert ezek a pártok ezeddig a Fidesz érdekeit szolgálták, nem is hajtották be tőlük a kampányköltéseket, és több helyen is elfőfordult, hogy a fideszes aláírás listák alapján indították ők is a jelöltjeiket.

Most pedig Volner János ex-jobbikos kamu ellenzéki képviselővelnyújtattak be egy újabb javaslatot, mely szerint már

legalább 71 egyéni választókerületben kell  önállóan jelöltet állítani

ahhoz, hogy országos pártlistát is tudjon indítani a jelölőszervezet. A kormánypártok képviselői Országgyűlés igazságügyi bizottságában egyhangúlag szavazták meg a javaslatot, így 8 igen szavazat volt a bizottsági ülésen, míg a 4 jelenlévő ellenzéki képviselő nemmel szavazott.

Ezek után már szinte biztos, hogy a módosítás igaz célja az ellenzéki pártok dolgának a megnehezítése. Ugyanis eddig a hat ellenzéki párt elnöke megegyezett, hogy  közös miniszterelnök jelölttel, közös választókörzeti jelöltekkel és közös programmal vágnak neki a választásnak. Abban nincs megállapodás, hogy mindez egy vagy két önálló listát jelent majd. A két listának is lett volna ezeddig lehetősége, ha két 53-53 fős lista felállításában egyeztek volna meg a felek. Ez a módosítás

azonban teljesen meghiúsítja az ellenzék két listán való indulását!

Orbán ebben a kérdésben először Semjén Zsolt mögé bújt el, majd most még gyávábban, egy magát függetlennek mondó, ám folyamatosan a Fidesz szekerét toló képviselővel adatta be a javaslatot. Mi eddig is azt az álláspontot osztottuk, hogy az ellenzéknek egy listán kell indulnia. Azonban ez a törvényileg szabályozott, erőszakos összeterelés nem sok jóra enged következtetni. Félő, hogy már rég bugyog valami más is a Fidesz boszorkánykonyhájában, amellyel tovább próbálja meg ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!