Ebből botrány lesz: feltartóztatták a határnál a magyar miniszteri biztost

Beregsurany
A kép illusztráció

“Agitáció” miatt kitiltották, nem léphet Ukrajna területére.

Az ukrán határőrök nem engedték be kedden az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba – jelentette a Jevropejszka Pravda hírportál, melyet később az ukrán külügyminisztérium is megerősített.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Beregsurány-Luzsanka határátkelőnél próbált belépni Ukrajnába, ahol az ukrán határőrök tájékoztatták arról, hogy számára tiltott a beutazás, és nem engedhetik át a határon.

Az ukrán fél a hírek szerint tudott a miniszteri biztos tervezett látogatásáról, a magyar kormány ugyanis előző nap diplomáciai jegyzékben tájékoztatta erről.

Magyarországon viszont nem hivatalos forrásokból tudták, hogy Grezsának megtiltották az Ukrajnába való beutazást, így a magyar fél feltételezhette, hogy nem fogják átengedni a határon, ennek ellenére mégis megpróbálkozott a belépéssel.

Az ukrán hírportál szerint a miniszteri biztos körülbelül egy órát várakozott, mire visszatért a határról Magyarországra.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivői irodája később kiadott közleményében azt írta, Grezsa István esetében “olyan tényeket rögzítettek”, amelyek alapján megsértette azon ukrán jogszabályokat, amelyek tiltják, hogy külföldi személy

agitációt folytasson bármely ukrajnai politikai erő (ez esetben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, KMKSZ) mellett.

A magyar külügyminisztérium egyelőre nem reagált a hírre.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!