Mutatjuk, ki fog álmatlan éjszakákat okozni Orbánnak a következő években

Blinken

Mint megírtuk: amerikai lapok szerint Joe Biden régi szövetségesét, Antony Blinkent nevezi meg jövő héten külügyminiszter-jelöltjének.

A jelölés magyar szempontból azért lehet érdekes, mert a diplomata anyai ágon magyar felmenőkkel rendelkezik, így a kinevezése egyfajta jelzésként is értelmezhető Orbán Viktor irányába, hogy Biden rajta tartja a szemét Magyarországon.

Bombera Krisztina újságíró egy rövid Facebook-posztban most összeszedte, mit lehet tudni Blinkenről.

  1. Blinken édesanyja, Judith Pisar anyai ágon magyar származású, a nagyszülei ugyanakkor már Amerikában születtek. Édesapjának második, jelenlegi felesége, Vera Blinken viszont Magyarországon született a második világháború alatt.
  2. Blinken édesapja, Donald Blinken 1994-97 között, a Horn-kormány idején az USA magyarországi nagykövete volt.
  3. Blinkenék mindig fontosnak tartották Magyarországot: Vera Blinkennek köszönhető pl. a legelső mobil mellrákszűrő program hazánkban és egész Közép-Kelet Európában. A Blinken-házaspárról nevezték el a CEU Nyílt Társadalom Archívumát is, ami a CEU távozása ellenére még most is megtalálható Magyarországon. Ebben az archívumban őrzik a világ egyik legnagyobb dokumentációját az emberi jogok megsértéséről.
  4. Maga Blinken a politikai pályafutását Bill Clinton alatt kezdte. Az Obama-kormányban először helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó volt, majd külügyminiszter-helyettes, 2015-17 között.
  5. A New York Times elemzése szerint Blinken legfontosabb teendői között lehet, hogy a Trump kormány alatt megtépázott nemzetközi szövetségeket helyreállítsa, és egyben választás elé állítsa legközelebbi szövetségeseit: vagy az autoriter Kínát, vagy a liberális demokrácia USA-t választják.

Bár egyelőre nem tudni, kit jelölhet majd Biden budapesti nagykövetnek, Bombera elképzelhetőnek tartja, hogy ezúttal nem egy “civilt” küldenének Magyarországra, hanem egy igazi “fekete öves diplomatát”, aki okosan állná a sarat az Orbán-kormánnyal szemben.

Bombera teljes posztját itt tekinthetik meg:

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!