Kiderült, mikor adhatják be az első koronavírus-vakcinát Magyarországon

Vakcina

Már több koronavírus elleni vakcina is az engedélyeztetési folyamat harmadik, vagyis a tömeges tesztelés fázisában jár a világban, még az év vége előtt beadhatják az első dózisokat Magyarországon – ezt Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborvezetője közölte hétfőn a közrádióban.

A vakcinák közül több olyan van, ami kilencven százalék feletti eredménnyel akadályozta meg, hogy a beoltottak megfertőződjenek, reagált Kis az elmúlt napok nagy bejelentéseire.

Az első engedélyeztetési eljárások már elkezdődtek Magyarországon, ezért van rá esély, hogy az első dózis oltásokat még az idén beadják. A laborvezető ugyanakkor hozzátette: a tömeges oltás szerinte csak 2021 első felében kezdődhet majd el.

Az, hogy elérhetővé válik a vakcina, ráadásul nem jelenti automatikusan azt, hogy a magyarok be is adatnák maguknak – ez az Opinio intézet kutatásából derült ki.

Az 1231 fős mintán végzett reprezentatív felmérésük eredménye szerint a megkérdezettek mindössze

17 százaléka válaszolta azt, hogy beadatná magának az oltást, 47 százalékuk viszont egyértelműen elutasította az oltás lehetőségét.

Kis Zoltán hangsúlyozta: az egyik legkomolyabban vett dolog a vakcinabiztonság. A nagy gyógyszercégek megállapodtak abban, hogy addig nem adnak ki oltást, amíg nem győződnek meg arról, hogy nem fognak ártani ezek a vakcinák. Állítása szerint a magyar kormány is kiemelt prioritásként kezeli a biztonságosságot. Ezt némiképp árnyalja, hogy az orosz vakcinára annak ellenére sem mondtak nemet, hogy az Európai Bizottság kifejezetten óvatosságra intette őket vele kapcsolatban. Erről bővebben itt olvashatnak:

Brüsszel megkongatta a vészharangot: biztonsági aggályokat vet fel az orosz vakcina

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!