Manfred Weber az asztalra csapott – Kemény üzenetet küldött Orbánnak!

Mint arról már korábban beszámoltunk, a magyar kormány uniós költségvetési vétója mellett, a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) sem megy el szó nélkül. Manfred Weber most egy holland nyelvű belga lapban mondta el véleményét az üggyel kapcsolatban.

Az atv.hu közlése szerint, a De Standaard-nak adott interjújában Weber kijelentette, hogy az Európai Néppárt már rég döntött volna a Fidesz kizárásáról, ha nem szól közbe a világot súlytó járvány, ami miatt nem tudnak személyesen ülésezni!

“A járvány miatt nem tudunk megbeszélést tartani a Fidesz kizárásáról, különben a döntés már megszületett volna”

– jelentette ki Weber.

Az EPP frakcióvezetője a lapban üzent Orbánnak, aki szerint még nincs késő ahhoz, hogy megadja a jóváhagyást az EU-büdzséhez, valamint a szavaiból arra lehetett következtetni, hogy az egyik kompromisszumos megoldást az Európai Bíróság adhatja meg.

Arra a kérdésre, hogy megvan-e az elegendő támogatottság ahhoz, hogy tényleg kizárják a Fideszt az Európai Néppártból, a frakcióvezető azt mondta: “Egyre közelebb állunk egy ilyen döntéshez”. A cikkben azonban hozzáteszik, hogy Weber még nem teljesen zárta be Orbán előtt az ajtót, látnak arra esélyt, hogy a pártcsalád tagja maradjon a Fidesz, bár a magyar kormányfő mostani lépései egyre inkább a kizárás felé terelik a dolgot.

A magyar vétóval kapcsolatban, mely blokkolja a 2021-es EU költségvetést és az ahhoz kapcsolódó 750 milliárd eurós helyreállítási alapot – az uniós jogállamisági mechanizmus bevezetése miatt – Weber a lapnak adott interjújában azt mondta:

“Az üzenetem Orbánnak: mindig azt mondja, hogy az igazságszolgáltatás és a média függetlensége garantált. Ebben az esetben nincs mitől tartania egy jogállamisági mechanizmustól.

Még nem késő megadni a jóváhagyását”.

A magyar és lengyel kormány azért vétózta meg az uniós költségvetést, mivel a jogállamisági kritérium bekerült az uniós források kifizetésének feltételei közé. Ebben az esetben ha az Európai Bizottság úgy érzékeli, hogy valamelyik tagállamban megsértik a jogállamiságot, akkor kezdeményezhetik a szankciós mechanizmus elindítását, mely folyamat végén felfüggeszthetik az uniós pénzek kifizetését. Az esetleges szankciókról, így az uniós források felfüggesztéséről az Európai Tanács döntene minősített többséggel, ami azt jelentené a vétózó két országnak, hogy nem tudnák megvédeni egymást az esetleges jogállamisági mechanizmus bevezetése ellen.

Kompromisszumot azonban az EPP frakcióvezetője abban lát, hogy jogállamisági kérdésekben az Európai Bírósághoz lehetne fordulni.

Eszerint, ha az Európai Tanács szankcionálna egy tagországot a jogállamiság megsértése miatt, akkor a döntést az adott tagállam megtámadhatná az Európai Bíróságon. A fellebbezés halasztó hatállyal bírna, tehát a kiszabott szankciókat felfüggesztenék mindaddig, míg a bíróság nem dönt az ügyben. Ez pedig akár évekig is eltarthat, ami az eljárás alá volt tagállamoknak kedvezne!

Orbán ezt nem ússza meg könnyen – Az Európai Néppárt is beszáll a harcba!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!