Ezt nem tudtuk eddig – egy vezérigazgató árulta el: eddig is voltak rendszeres tesztelések

Parragh László iparűzésiadó csökkentési javaslatát még Orbán Viktor is meredeknek jellemezte egy interjúban. Sokan nem is gazdaságmentő javaslatot látnak benne, hanem inkább az önkormányzatok kivéreztetésének egy újabb lépését. Azt, hogy gazdasági oldalról szakmaiatlan a javaslat, Sinkó Ottónak a Videoton társ-vezérigazgatójának a véleménye is megerősíti, melyet a Portfólió.hu-nak adott interjújában olvashatunk. Más is kiderül a cikkből, például, hogy már régen van rendszeres tesztelés Magyarországon, csak éppen nem az állam finanszírozza.

Sinkó azért nem támogatja az iparűzési adó átmeneti felfüggesztését, mert az nem rászorultsági alapon történne. Szerinte azokat kell segíteni különböző eszközökkel, akik megsínylik a járványt, akik viszont nem szenvednek, azoknak nincs szükségük erre.

Az iparűzési adó kapcsán elmondta, hogy magát a rendszert már régóta rossznak tartja, mert az sújtja a veszteséges cégeket is, de ezt nem lehet most a járvány kellős közepén egy gyors, átgondolatlan intézkedéssel megváltoztatni. Szerinte az adórendszer egészének részeként, és az önkormányzati rendszer finanszírozásának átgondolásával együtt kell ezt a kérdést kezelni majd, de

semmiképpen nem járványügyi intézkedésként kellene tenni.

„Tudom, hogy magunk ellen beszélek, de nem az exportra termelő vállalatok vannak leginkább bajban, akik sokat profitálnának az adófizetés felfüggesztéséből, hanem például a szolgálató szektor, az idegenforgalom, a vendéglátás” – mondja Sinkó Ottó, majd hozzáteszi,  a kamara feladata az lenne, hogy olyan javaslatokat fogalmazzon meg, amelyek a gondban lévő vállalatokat segítik.

Ő az osztrák példát tartja követendőnek, ahol a tavalyi adóbevallás alapján határozzák meg, melyik cégnek, mennyi támogatást adnak. Véleménye szerint Magyarországon a költségvetés helyzete miatt nem lehetne az Ausztriában 80 százalékos mértékű támogatást bevezetni, de ez jelenthetné a segítséget. „Ha a tavaly befizetett adó mértékét tekintjük kiindulási pontnak, akkor az elfogadottabbá teheti az adóbefizetést, hosszú távon javíthatja az adózási morált is” – jelenti ki Sinkó. Az interjúból kiderül, hogy

számos magyarországi nagyvállalat rendszeresen, saját költségen teszteli a dolgozóit, amire ezeddig a magyar állam nem volt képes!

Szerinte a kormánynak ezt támogatnia kellene, elismerni ezeket a többletköltségeket majd visszatérítenii adó- vagy járulékbeszámítás formájában, a hatóság számára megnyugtató, akár utólagos ellenőrzés mellett.

Az mindenképpen elgondolkodtató, hogy ezek a felelősségteljes vezetéssel rendelkező cégek lokálisan sokkal gyorsabban, hatékonyabbak tudják kezelni a koronavírus-helyzetet, a védekezést, tesztelést, kontaktus kutatást saját dolgozóik körében, mint ahogy azt az államtól láttuk eddig.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!