Soros György az asztalra csapott – Nyíltan nekiment Orbánéknak!

A magyar és lengyel kormány megvétózta az Európai Unió következő hétéves költségvetését és a járvány okozta gazdasági válság kezelésére szánt segélycsomagot, mivel az unió a kifizetéseket jogállamisági kritériumokhoz kötné.

Erre a hírre most a milliárdos üzletember, Soros György is reagált.

Soros a Project Syndicate oldalán megjelent publicisztikájában kifejti, hogy az EU nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának. A filantróp milliárdos kiemeli, hogy az említett két ország vezetői, annak ellenére vétózták meg az 1150 milliárd eurós költségvetést, valamint a 750 milliárd eurós segélyalapot, hogy azoknak ők lennének a legnagyobb kedvezményezettjei,

már amennyiben a jogállamisági feltételeknek megfelelnének.

A milliárdos üzletember szerint a jogállamiság nem egy elvont, elméleti kérdés ebben a két országban, hanem egy létező, gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktor “személyes és politikai korrupciójának”.

Soros megemlíti azt is, hogy a jogállamisági mechanizmus léte már tény, azokat nem kell elfogadni, mivel már korábban el lettek fogadva. Véleménye szerint pedig, ha a magyar és lengyel vétó miatt elbukik az EU költségvetési tervezete, “akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz” – áll a 444.hu összegzésében.

Az Orbán Viktor által kialakított rendszert egy “gondosan kimunkált kleptokráciaként” jellemzi Soros, amely “csupaszra rabolta” az országot.

Szerinte nehéz megbecsülni azt az összeget, amivel családját és barátait gazdagította a magyar miniszterelnök, de sokuk “rendkívüli módon meggazdagodott”. Soros a “rablásra” példaként megemlíti, hogy az állami vagyont közvetetten az ő irányításuk alatt álló magánalapítványokba terelik, az alaptörvénybe emeléssel pedig biztosították, hogy csak kétharmados többséggel lehet ezt a vagyont visszavenni.

Az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczynski jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű nyitott társadalomként túlélni” – zárja cikkét Soros György.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!