Brüsszel megkongatta a vészharangot: biztonsági aggályokat vet fel az orosz vakcina

Orban Viktor Muller Cecilia

Magyarországra épp csütörtökön érkezik belőle az első adag tesztelésre.

“A magyar kormány arra vonatkozó terve, hogy importálja, és esetleg fel is használja a Szputnyik nevű orosz koronavírus-vakcinát, biztonsági aggályokat vet fel, és rombolhatja az oltóanyagokba vetett általános bizalmat” – közölte az Európai Bizottság a Reuters tudósítása szerint.

A hírügynökség cikke szerint példátlan lenne, ha a magyar kormány tesztelné, majd esetleg gyártaná is az orosz vakcinát. A Bizottság egyik szóvivője úgy fogalmazott: „Az a kérdés, hogy egy tagállam valóban beadatna-e a polgárainak egy olyan vakcinát, amit nem vizsgált az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ”. A hatályos szabályok szerint az orosz vakcinát nem lehet forgalmazni a tagállamokban, amíg az EMA jóvá nem hagyta.

“Ha a lakosság elkezdi megkérdőjelezni egy vakcina biztonságosságát és hatásosságát, akkor sokkal nehezebb lesz beoltani a populáció kellően nagy részét a járvány megfékezéséhez”

– közölte a szóvivő.

A kormány nem válaszolt a Reuters érdeklődésére, hogy saját hatáskörben kívánja-e engedélyeztetni az orosz vakcinát, vagy a szükséges uniós eljárásokon keresztül. Korábban azt mondták, hogy tesztelni és engedélyeztetni kívánják az oltóanyagot, amelyből az első minták hamarosan megérkeznek.

Ha az oltás biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, akkor 2021 elején nagyobb mennyiséget importálnának, illetve licenc alapján elkezdenék a hazai tömegtermelését.

Amennyiben nem akarná az EU-n keresztül engedélyeztetni a vakcinát a kormány, lenne rá egy kiskapuja: az EU-s jog lehetőséget ad engedélyezetlen vakcinák ideiglenes importjára és terjesztésére vészhelyzetben, „károkozásra alkalmas kórokozók, mérgek, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás feltételezett vagy igazolt terjedése esetén”. Hogy ezt ki is használná-e a kormány, azt egyelőre nem tudni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!