Aggasztó hír érkezett – robbanás történt Paks II. “ikertestvérében”

Forrás: MTI

A fehéroroszországi Osztrovecben éppen olyan erőművet épít a Roszatom, amilyet Paksra is terveznek. Az előjelek nem jók, robbanás miatt kellett leállítani az erőművet a napokban.

Pedig az erőmű még nincs is nagy terhelésnek kitéve, a teszidőszaka elején jár, hálózatra még nem kapcsolódik, oda áramot nem termel. Az erőművet teljesen le kellett állítani,

mivel robbanás történt egy transzformátorban

– adta hírül a lengyel Rzeczpospolita, és egyelőre azt sem tudni, mikor indítható majd újra az erőmű. November elején kezdték meg a beüzemelést, a tervek szerint szakaszosan kívánják a terhelést növelni. A reaktoregység termelőkapacitását fokozatosan, 1 százalékról 50 százalékra növelik, majd ha a tesztelési időszak sikeresnek bizonyul, akkor 40 százalékos szint felett kapcsolják rá az erőművet a villamos energia hálózatra.

Ez azonban a mostani leállás miatt szinte biztos, hogy nem fog bekövetkezni az ígért,  december végi időszakban. Számunkra azért aggasztóak a hírek,mert Paks II. a megszólalásig hasonló erőművet jelent, melyben szintén a Roszatom vállal nagy szerepet, a mostani meghibásodás pedig akkor következett be, amikor 40 százalékos teljesítményre akarták kapcsolni a reaktort.

A hír nem erősíti meg sem az atomenergia, sem pedig az orosz technológia iránti bizalmat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!