Lábon lőtte magát Orbán – semmit sem fog érni a vétója

Tegnap óta attól hangos a hazai és a nemzetközi sajtó, hogy a magyar és a lengyel miniszterelnök meg fogja vétózni az EU költségvetését, mert annak kifizetéseit a jogállami normák betartásához kötik. Azért az érthetetlen, ha Orbán szerint semmi baj nincs hazánkban a demokrácia helyzetével, akkor vajon miért fél a jogállami kritériumok vizsgálatától. Az izmozása azonban úgy tűnik, csak neki fog ártani, és Magyarországnak. Meg lehet a megoldás Orbán vétójának kikerülésére.

2021-2027-es uniós költségvetés és a koronavírus miatt létrehozni tervezett, helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrás rendelet ellen emelt politikai vétót a tegnapi napon az uniós nagyköveti értekezleten Budapest és Varsó. Sokak szerint egyszerű blöffről van szó, mert Magyarországnak ugyanúgy mint egy falat kenyérre, úgy van szüksége a helyreállítási alapból beérkező 2800 milliárd forintra. A költségvetés megvétózásával is csak rosszul járni, hiszen ha nincs új költségvetés, akkor az előző büdzsé 1/12-ed része lesz felhasználható havonta, ami szintén hiányozni fog Orbánnak, főleg a választások előtti évben.

Azt, hogy Orbán számít a pénzre, mi sem mutaja jobban, minthogy már tervezett is vele, a Magyar Közlönyben meg is jelent az a határozat, amely például útprogramra 583 milliárd forintot irányzott elő, melyet az EU-s támogatásokból akar megvalósítani. De sokan felteszik azt a kérdést, hogy mi van akkor, ha Orbán tényleg nem blöfföl?

Ebben az esetben a magyar miniszterelnök azt kockáztatja, hogy végleg elszigetelődik, és a V4-ek közül a csehek és a szlovákok is teljesen kihátrálnak az eddigi együttműködésből, mert vállalhatatlan lesz a vele való együttműködés. Aztán szépen csendben,

a német autóipari vállalatok kezdik leépíteni a Magyarországi termelésüket,

ezzel végleg lerombolva a gazdaság egyre inkább akadozó fejlődését. Arról már nem is beszélve, hogy a negatív megítélés mennyi új üzletet, turistát és lehetőséget fog eltaszítani az országtól, egyszerűen beláthatatlan következményei lehetnek a lépésnek. De ez még mindig nem oldja meg Európa józanabbik felének a problémáját, hogy miként is fogják tudni közösen, újraépíteni a gazdaságukat a koronavírus járvány után. Erre viszont olyan választ tudnak adni,

ami egy s@ggbe rúgással ér fel Orbánnak,

ugyanis ha az EU nem szövetségként, hanem a 25 tagállam, államközi egymezmények keretében oldja meg a bajba jutott  országoknak a megsegítését az ilyen formában létrehozott alapból! Ebből azonban így már Magyarország és Lengyelország menthetetlenül kikerül. A költségvetés elfogadásához azonban valóban teljes egyetértésre van szükség, annak elfogadásakor nem kerülhető meg a magyar kormányfő.

Azonban a fentiekben felvázolt, az előző költségvetésen alapuló, 1/12-ed havi kiosztású források alapjaiban gyengítenék meg az egyébként az EU-s támogatások lélegeztetőgépén lévő magyar gazdaságot. Ne feledjük el, mindezt a választásokat megelőző évben. Orbán viszont jól tudja, hogy a nem elkötelezett szavazók igen nagy része a pénztárcája alapján szavaz. Ha az üresen marad, akkor nem fog a jelenlegi kormányra szavazni. Márpedig a koronavírus-járvány így is kiürített nagyon sok pénztárcát.

Orbán egy lapra tett fel mindent, csak éppen tétnek az Magyarországot tolta be játékasztalra.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!