Körvonalazódik Orbánék sötét terve – Ezzel biztos padlóra küldenének mindenkit!

592879
Forrás: Népszava

Ha eddig volt is olyan önkormányzat, melyet kevésbé érintettek a korábbi koronavírus-járvány miatti megszorítások, akkor most az is térdre kényszerül majd. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke olyan tervvel állt elő, mely biztos csődbe vezeti az önkormányzatokat.

Parragh László javaslata szerint, ágazattól függetlenül teljesen elengednék a mikro-, kis- és középvállalkozói szektor számára az iparűzési adót az idei és a jövő évre is. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta azt is, hogy ezen kívül azt is javasolta, hogy

a kormány fagyassza be a többi önkormányzati adót is, nehogy a települések azokon keresztül próbálják meg pótolni a kieső bevételeiket.

Orbán Viktornak először november 8-án javasolta az iparűzési adó felfüggesztését Parragh, most azonban már teljes két évre megvonná az önkormányzatoktól a legjelentősebb bevételi forrásukat. Mindemellett azt is felvetette az Iparkamara elnöke, hogy a társasági nyereségadót csökkentsék a felére.

A miniszterelnöknek felcsillant a szeme, és az állami rádióban azt mondta a javaslatról, hogy “meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke “dilettáns ötletszerűségnek” nevezte Parragh felvetését.

Elmondta továbbá azt is, hogy az iparűzési adóból származó bevétel 80 százaléka olyan működési célokat finanszíroz, mint a közvilágítás, bölcsőde, helyi közlekedés, majd hozzátette azt is, hogy az eddigi megszorítások miatt, a jelenlegi 80 százalék helyett jövőre már akár 100 százalékban ebből kéne finanszírozniuk ezeket.

Karácsony Gergely főpolgármester úgy véli, hogy a Parragh-féle terv egy nap alatt leállítaná a teljes budapesti tömegközlekedést.

A fővárost így is elég komolyan érintették az eddigi megvonások, de ha még az iparűzési adót is megvonják két évre, az biztos térdre kényszeríti az önkormányzatot.

Karácsony inkább újraindítási adót szedne be az ötmilliárd forint adóalap feletti cégektől, melyeket kevésbé érintett a válság, viszont kedvezményezettjei az elmúlt hónapok adózási változásainak. A 444.hu közölte, hogy az elképzelés szerint a mostani 2 százalék helyett 2,5 százalék iparűzési adót kellene fizetniük.

Parragh elfogadhatatlannak tartja a főváros ötletét, 20 szakszervezet azonban kiállt az arányos javaslat mellett.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!