Felfedte a lapjait Orbán, levélben zsarolja az Európai Uniót

Orbán

Mint beszámoltunk róla, Orbán Viktor a tagállamok uniós nagyköveteinek ma délutáni brüsszeli tanácskozásán megvétózza az EU következő 7 éves költségvetését, csak hogy ne köthessék jogállami feltételekhez a forrásokat. Ezt délelőtt Kovács Zoltán kormányszóvivő is megerősítette a Reutersnek, most pedig Orbán küldött egy levelet Angela Merkel német kancellárnak, Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének és Charles Michel tanácselnöknek, amiben megerősíti az értesülést.

Orbán a levélben úgy fogalmazott: a „semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről” elvvel összhangban Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag

valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, melyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtószóvivője az MTI-nek a vétó kapcsán úgy fogalmazott: Orbán már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit, ha a következő hétéves költségvetést, illetve a rendkívüli helyreállítási csomagot olyan feltételekhez kötnék, amelyek pontosan nem határozzák meg, hogy mi a vélt jogsértés, és önkényesen vezethetnek politikai alapú költségvetési szankcióhoz kettős mérce alkalmazásával.

“Magyarország számára alapvetőek a közös értékek, beleértve a jogállamiságot, ezek érvényesülését és alkalmazását a magyar embereknek kell megítélniük, akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép”

– mondta Orbán döntéséről.

Hogy milyen politikai következményekkel kell szembenéznie Orbánnak a botrányos döntés miatt, az délután kiderül.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!