Kegyetlenül őszinte bejegyzés az orvosi kamara oldalán – ezt látja belülről egy orvos

Képünk illusztráció, nem a cikkben szereplő személy látható rajta

Magyar Orvosi Kamara honlapján Svéd Tamás írt egy nagyon korrekt és összeszedett bejegyzést arról, hogy mik a realitások az intenzív terápiás osztályokkal kapcsolatban. A cikkből kiderül, hogy mik azok a pozitívumok, amik tavaszhoz képest most fennálnak, de nem rejti véka alá a hiányosságokat sem.

Svéd Tamás elmondja, hogy valóban van elég lélegeztetetőgép, azok bár sokfélék, de minőségben és funkciókban megfelel a betegek kezelésére, meghibásodás esetén van belőlük tartalék, és a szükséges fogyóeszközök is rendelkezésre állnak hozzájuk. Megemlíti, hogy a médiában nem kapott nagy figyelemt az egyéb intenzív terápiás eszközpark (perfúzorok, infúziós pumpák, stb.) beszerzése, de ezek is elegendő számban rendelkezésre állnak, igaz, itt is jellemző a sokféle gyártmány. Ugyanígy rendelkezésre állnak a betegágy melletti monitorozás eszközei. Még egy nagyon fontos dolog is rendelkezésre áll, ez pedig a

bajtársiasság.

Mint írja, több kórházban is dolgozók, orvosok önként jelentkeztek a túlterhelt COVID osztályokra segíteni, adott esetben beteget ápolni, forgatni. A védőeszközök területén bár messze nem tökéletes az ellátottság, ám itt is jelentősen jobb a helyzet a tavaszinál. Ám amin nem nagyon lehet javítani a közeljövőben, az pedig az, hogy

“egy ágy nem lesz intenzív terápiás ágy attól, hogy betoljuk egy „Intenzív osztály” feliratú ajtó mögé.”

Az intenzív terápiás ellátáshoz szükséges feltételekből, legelső sorban is a szakképzett szakápolókból már a járványt megelőzően is hiány volt, ezt a helyzetet csak tovább rontotta a koronavírus járvány. Amint írja a doktor, egy intenzív terápiában jártas szakember, nővér, orvos évekig tanul, majd további hosszú évek alatt szerez rutint, tapasztalatot. Így egyszerűen nem pótolhatóak napok-hetek alatt gyorstalpaló tanfolyamokon azok a szakemberek, akik ma hiányoznak.

“Minden más probléma lényegében ebből az egyből következik.”

Emellett ugyancsak súlyos probléma -amiről szintén nem esik szó a médiában- az pedig az úgynevezett  intermedier osztályok hiánya. Itt kellene ápolni azokat a betegeket, akik már kijöttek az intenzív osztályról, de még fokozott figyelemre és gondozásra lenne szükségük, ezeknek a betegeknek egy jó része még enni sem tud, ésd nincs aki etesse őket, így itt igen nagy a halálozási arány.

“Mindent egybevetve úgy tűnik, noha ágy és köré rakható felszerelés némi kompromisszumokkal még lenne a további, megrendelt ITO helyek létrehozásához, de azoktól további mozgósítható szakszemélyzet hiányában érdemi javulás a betegek túlélésében már nem remélhető.” – Írja Svéd Tamás.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!