Egy futóbolond kezébe adták a bíróságokat – az utolsó független szervezetet is megszerezte Orbán

Fotó: Orbán Viktor - Facebook

A Kúria (régebben Legfelsőbb Bírőság) elnökét az Országgyűlés választja meg az államfő javaslatára, kilenc évre, titkos szavazással. Darák Péter 2021. január 1-jéig tölti be a pozíciót, Áder János államfő pedig egy botrányos jelölést tett, a tegnap megválasztott Varga Zsolt András személye semmi jót nem jelent.

A rendszerváltás óta most fordul elő először, hogy egy olyan személyt ültettek a legfelsőbb bírói székbe, aki életében nem hozott bírói döntést tárgyalótermben, merthogy sosem dolgozott ítélő bíróként. Eddig erre jogszabályi lehetőség sem volt.

A jelölés döbbenetet okozott a szakmában, mert most lett világos, hogy miért törtölték el a kinevezésről szóló törvényből áprilisban azt a kitételt, hogy a legalább ötéves bírói szolgálati viszonnyal rendelkező bírák közül kell választania az Országgyűlésnek. Semmi jó nem várható az új főbírótól, ismerve a múltját. Ugyanis Varga Zsolt András két alkalommal, összesen

mintegy tíz éven át volt Polt Péter helyettese, mi több, jobb keze,

így várható, hogy az ügyészséghez hasonló módon akarják lezülleszteni a ma még ellenálló bíróságokat. Vargával azonban más probléma is van. 2014-ben egy konferencián – melyről a HVG számolt be – azt mondta, meg kellene fontolni a dinasztia visszahelyezését a jogba és az Apostoli Királyság helyreállítását éppen úgy, mint a szabad királyválasztás törvénybe iktatását. Mindez jól jelzi, hogy

egy futóbolond pártkatona kezébe adnák a bíróságokat!

Mert a poszt egyébként igencsak fontos a magyar jogrendszerben. A Kúria a bíróságokra kötelező jogegységi határozatokat is hozhat, elbírálja a jogegységi panaszokat, dönt az önkormányzati rendeletek más jogszabályba ütközéséről és megsemmisítéséről, befolyásolhatja döntéseivel a szabad bírói döntéseket. Az Országos Bírói Tanácsnak törvény adta joga, hogy személyes meghallgatás alapján a Kúria elnökének tisztségére jelölt személyről előzetes véleményt nyilvánítson, amit meg is tettek:

1 IGEN, 13 NEM SZAVAZATTAL ELUTASÍTOTTÁK A KÚRIA ELNÖKÉVÉ TÖRTÉNŐ MEGVÁLASZTÁSÁT!

Mindennek ellenére működött a parlamentben a fideszes kétharmad, és szemrebbenés nélkül megszavazták Varga Zsolt Andrást a Kúria elnökének. Ezt a döntést nem lehet másképp jellemezni, mint a magyar bírói kar arculcsapása, kegyelemdöfés a magyar jogállamiságnak.

A bírói kar Orbán elleni szavazásáról itt írtunk:

Itthon kapta a legnagyobb pofont Orbán – ilyen arányban sosem merték még leszavazni

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!