Győzött Karácsony – meghátrált a kormány

A Fidesz-kormány a tavalyi önkormányzati bukás után folyamatosan lehetetleníti el az önkormányzatokat. Ennek egyik leglátványosabb és már-már szimbolikus esete a Lánchíd felújításának finanszírozása, illetve nem finanszírozása. Most úgy tűnik, pont kerül az ügy végére.

Csütörtökön ült össze a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT). Az ülést követő sajtótájékoztatón Fürjes Balázs a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára közölte, a kormány beadja a derekát, és

biztosítja a fővárosnak a Lánchíd felújításához szükséges 6 milliárd forintot!

A kormány feltételt is szabott -az egyébként már korábban megígért- támogatás folyósításához: a fővárosnak vállalnia kell, hogy a híd 18 hónapnál hosszabb ideig nem lesz lezárva. Ezenkívül abban is megállapodtak, hogy a főváros elkezdi a felújítást, és az támogatást csak akkor fogja utalni a kormány, ha már csak ez az összeg hiányzik a befejezéshez.

Hosszú huza-vona után került pont erre a kérdésre, amely nem szólt másról mint a kormány erőfitogtatásáról. Azonban valószínűleg érzékelték kormányoldalon is, hogy a Lánchíd nem egy híd a sok közül, hanem egy olyan nemzeti jelkép, amit ha politikai okokból hagynak lepusztulni, akkor inkább az ő népszerűségüket tépáza meg, mint a kivéreztetett főváros vezetőiét.

Persze Fürjes még azért az utolsó pillanatban is “izmozott” egy kicsit, és utalt rá, hogy akár el is vehetné a kormányzat a fővárostól a Lánchidat, ha az nem lenne képes megvalósítani a felújítást. Mint mondta, a kormány kész lenne tárgyalni erről is, de “einstandolni” nem fogják a Lánchidat. Talpig demokraták, hála istennek.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!