Üzentek az ellenzéknek: nácikkal nem fog menni

Forrás: Kurucz Árpád

A Borsod 6-os számú választókerületének időközi országgyűlési választását a Fidesz nyerte meg, az ellenzéknek nem sikerült lebontania a parlamenti kétharmadot. Pedig esély lett volna rá, a tanulságot pedig le kell vonni, mit nem szabad csinálni 2022-ben.

A Fidesz kétharmadának megszüntetése szimbolikus jelentőségű lett volna, de nem emiatt volt igazán fontos a vasárnapi választás. A körzet azon billegő körzetek egyike, melyben van esélye nyerni az ellenzéknek 2022-ben, és amelyen állhat vagy bukhat a választás.

Jelen állás szerint, ebben a körzetben az egységes ellenzéki indulás három százalékkal roszabb eredményt (45,9%) ért el, mint 2018-ban a Jobbik, MSZP és LMP összesített (48,8%) eredménye. Lehet magyarázkodni, hogy mekkora volt a médiában az ellenszél, meg száz forintos krumplit osztottak, meg a Szanyi beletrollkodott a választásba, de az igazság az, hogy megüzenték a választók,

nácikkal nem fog menni,

még akkor sem, ha bocsánatot kértek. Van, amire nincs bocsánat, és ezt meg kell értenie nem csak a Jobbiknak, de az összes többi ellenzéki pártnak. A “judapestre” és a “tetűcsúzdára”, a nyílt antiszemitizmusra nincs mentség, még Borsodban sem, hiába hitték azt, hogy elég messze van Tiszaújváros Budapesttől.

Tanulságos, hogy a független, Szanyi Tibor által támogatott jelölt pontosan ugyanannyi szavazatot kapott (2,2%) amennyi a 2018-as összesített eredményből most hiányzott. Tehát az ellenzéki szavazók nem vesztek el, nem olvadtak el, csak egyszerűen

van 2-2,5 százalék szavazó, aki nem hajlandó kétes alakokra szavazni

semmiylen összefogás esetén sem, de mindenképpen élni akar a választási jogával. Az ő szavazataik megszerzéséhez nem elég a pártvezetők kiállása, hogy őket meggyőzte a bocsánatkérés, mert mint a méllékelt ábra mutatja, a választókat viszont nem győzte meg. Az is tisztán és világosan látszik, hogy a körzet legnagyobb településén, Tiszaújvárosban hiába nyert az ellenzék (hagyományosan balra szavaz a város), a részvételi arány jóval kisebb volt (kb 10 százalékkal) mint az inkább jobboldali Szerencsen. Így az is kikövetkeztethető, hogy Tiszaújvárosban többen maradtak otthon, akik nem tartották vállalhatónak a Bíró Lászlóra való szavazást.

Nézzük azonban a jó oldalát a dolognak, és örüljünk neki, hogy ez a blamázs tegnap történt és nem 2022-ben, amikor jóval nagyobb tétje lesz minden választókerületnek. Mindenki vonja le a tanulságot, a Jobbik is, a baloldali és a liberális pártok is. A választást

nem lehet zűrös alakokkal megnyerni!

A Jobbik, ha tényleg néppárt akar lenni, akkor meg kell szabadulnia a még mindig a soraiban lévő bírólászlóktól és gyöngyösimártonoktól, a legkisebb támadási felületet sem nyújthatják, elég teher a múltjuk. De a baloldalra is vár feladat, tudnia kell, hogy meg fogják büntetni a választóik minden elvtelen alkujukért. Akkor pedig marad Orbán. A lecke fel lett adva, reméljük meg is tanulják.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!