Megbukhat Orbán legnagyobb fegyvere – széthullanak a visegrádi 4-ek?

Caputova Orban

Orbán Viktor európai politikájának egyik legfontosabb eszköze a visegrádi országok véleményének összehangolása, és közös fellépés a lehető legtöbb ügyben. A legfontosabb kérdésben viszont széthullani látszik a V4-ek egysége. Ebben pedig Orbán van a vesztes oldalon.

Zuzana Caputová, Szlovákia államfője a Financial Timesnak adott interjújában nyíltan kimondta, hogy attól tart, hogy az EU túszává válhat azoknak a tagállamainak, amelyekben autoriter politikai rendszer épült ki. Ezzel

egyértelműen a lengyel és a magyar kormányról beszélt,

de kijelentése szólt a német vezetésnek is. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy az EU a legkritikusabb döntéseket egyhangú szavazással hozza meg, így a magyar és a lengyel miniszterelnök kölcsönös vétóval megakadályozhatja a másik állam ellen a szigorú fellépést.

Caputová ezért azt javasolja, hogy a minősített többség, vagyis a kétharmad szabályát kellene bevezetni az egyhangúság elvetésével. Ez viszont egyértelműen szembemegy az Orbánnak nagyon is kényelmes rendszerrel. A szlovák miniszterelnök az EU döntéshozatalának lassúságát okolja az autoriter tendenciákkal szembeni eredménytelen fellépésekért. Caputová más államok vezetőihez hasonlóan a jogállamiság védelmét akarja, amit azzal kényszerítenének ki, hogy

jogállamisági szabályokhoz kötnék az uniós pénzügyi támogatások kifizetését.

Ez viszont annyira szemben áll Orbán álláspontjával, hogy könnyen szakadás lehet a vége más kérdések esetén is. Caputová álláspontja teljesen érthető, hiszen korábban korrupcióellenes jogászként dolgozott, így valószínűleg nem ismeretlenek számára az Orbánék által is használt korrupciós trükkök.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!