Itthon kapta a legnagyobb pofont Orbán – ilyen arányban sosem merték még leszavazni

2010-óta folyik az állam teljes átalakítása, a NER minden intézményt maga alá akr gyűrni, kontroll alatt akar tartani. Az SZFE az első, amely nem sikerül zökkenőmentesen, és úgy tűnik egy másik fontos intézmény sem adja be könnyen a derekát. A bírói függetlenség van veszélyben.

A Kúria (régebben Legfelsőbb Bírőság) elnökét az Országgyűlés választja meg az államfő javaslatára, kilenc évre, titkos szavazással. Darák Péter 2021. január 1-jéig tölti be a pozíciót, Áder János államfő pedig egy botrányos jelölést tett, Varga Zsolt András személye semmi jót nem jelent, gyakorlatilag egy, az Apostili Királyság visszaállításában hívő, tárgyalóteremben sosem bíráskodó, ám a Fideszt eddig is híven szolgáló emberről van szó.

Az Országos Bírói Tanácsnak törvény adta joga, hogy személyes meghallgatás alapján a Kúria elnökének tisztségére jelölt személyről előzetes véleményt nyilvánítson, amit meg is tettek. Véleményüket azonban nem fogják Orbánék kitenni az ablakba, ugyanis

1 igen, 13 nem szavazattal elutasították a Kúria elnökévé történő megválasztását!

Az indoklásukban sem kerteltek, „a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs”.

Emellett hangsúlyozták, a rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a ezt a tisztséget, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott. Azonban a bírói tanács még ennél is tovább ment, és magának Varga Zsolt Andrásnak is bevitt egy gyomrost, amikor kijelentették, hogy az egész jelölést csak két közelmúltbeli törvénymódosítás tette egyátalána lehetővé, amely

nem feleltethető meg annak az alkotmányos elvárásnak,

hogy a bírósági szervezetrendszer vezetője más hatalmi ágaktól független, külső szemlélő számára is pártatlannak látszó személy legyen. Erre pedig jelenlegi alkotmánybíróként épp Vargának kellett volna ügyelnie. Mindez, valószínűleg nem fogja orbánt zavarni, és a parlamentben ülő droidjaival megszavaztatja a kinevezést. Az a kérdés, ha a szervezeten belül ekora az ellenállás, az vajon mekkora konfliktusokhoz fog vezetni.

Most végzik ki a bíróságokat – ez lesz a végső döfés

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!