Orbán ettől dührohamot fog kapni – Az EP sakkot adott a demokrácia ellenségeinek!

Mióta Magyarország Kormánya folyamatos jogsértésekkel ássa alá az Európai Unió alapértékeit, azóta próbálják a gazdasági és politikai egyesülés tagjai megakadályozni ennek a folyamatnak a további romlását, valamint a további jogsértés elkövetését. Ezidáig az unió kezében nem volt szinte semmi, amivel ezt elérhették volna, most azonban olyan lépést tettek, melyre a renitens országok nem számítottak.

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén olyan uniós mechanizmus létrehozásáról fogadott el állásfoglalást, amely a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat védené és erősítené – közölte az uniós parlament szerdán.

Ez tehát azt jelenti, hogy szigorúbb jogállamisági feltételekhez kívánja kötni a költségvetési pénzek elosztását az Európai Parlament, mint amilyet korábban az Európai Tanács javasolt.

Orbán Viktornak már az Európai Tanács javaslata is elfogadhatatlannak minősült, most pedig azt túlszárnyalva, még szigorúbb feltételeket akarnak kötni a pénzek elosztásához, így a magyar kormány igencsak nehéz helyzetbe kerülhet.

A jogállamisági mechanizmus valamint az EU költségvetésének összekapcsolását az EP négy frakciója, köztük a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is követelte korábban. A parlament mostani állásfoglalása azért is fontos, mivel a tagállamok mellett az EP-nek is joga van megvétózni a költségvetést, és ezzel együtt a hozzá kapcsolt 750 milliárd eurós mentőcsomagot akkor, ha szerintük az Európai Tanács “túl puha” követelményeket határoz meg a pénzek elosztásakor.

A képviselők tényeken alapuló mechanizmus létrehozását sürgették annak érdekében, hogy az unió az európai értékek felhígulásával szemben valóban meg tudja védeni jogrendjét, az emberek alapvető jogait és az unió nemzetközi hitelét.
Az 521 szavazattal 152 ellenében, 21 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint a mechanizmus minden tagállamra nézve egyenlő mérce szerint, tisztességes és pártatlan módon, az arányosság elvét mindenkor tiszteletben tartva működne.

A szöveg szerint

a mechanizmus létrejöttét támogató képviselők aggályosnak tartják az autokratikus és illiberális tendenciák erősödését és megszilárdulását, amit tovább súlyosbít a koronavírus-járvány és számos tagországban a korrupció, a dezinformáció és az állam foglyul ejtése.

Kiemelték, hogy a mechanizmusra azért van szükség, mert az uniónak nincsenek megfelelő eszközei ahhoz, hogy kezelni tudja alapértékeinek példátlan és egyre súlyosbodó válságát. Ezt az is jelzi, hogy az Európai Unió Tanácsa ezidáig képtelen volt érdemi előrelépésre az uniós szerződés 7. cikke szerinti, folyamatban levő eljárásokban, ezért a különutas politika zavartalanul folytatódhat.

“Az Európai Parlament baloldali többsége minden eszközt bevetne, hogy nyomást gyakoroljon a más értékek mentén gondolkodókra. A cél a továbbiakban is nyilvánvalóan az, hogy az ideológiailag számukra nem tetsző politikát követő kormányokat jogállamiság címszó alatt zsarolhassák” – írta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő a hírrel kapcsolatban.

Szerinte a jogállamiság fogalmának kitágítása mellett álfüggetlen “szakértőknek” és civil szervezeteknek adna a tagállamok vizsgálatára és büntetésére vonatkozó jogköröket az EP.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője Brüsszelben tartott online sajtótájékoztatóján pedig azt mondta,

az állásfoglalással az EP “ismét sakkot adott az unió és a demokrácia ellenségeinek, közöttük Orbán Viktor miniszterelnöknek.”

A 444.hu közlése szerint a szocialista politikus kijelentette továbbá, hogy az “európai értékek nem eladók, azok nem bocsáthatók áruba semmilyen alkufolyamatban, az európai értékeket be kell tartani és tartatni minden tagállami kormány részéről”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!