Most végzik ki a bíróságokat – ez lesz a végső döfés

Fotó: Népszava

A Kúria (régebben Legfelsőbb Bírőság) elnökét az Országgyűlés választja meg az államfő javaslatára, kilenc évre, titkos szavazással. Darák Péter 2021. január 1-jéig tölti be a pozíciót, Áder János államfő pedig egy botrányos jelölést tett, Varga Zsolt András személye semmi jót nem jelent.

A rendszerváltás óta most fordul elő először, hogy egy olyan személyt ültetnek a legfelsőbb bírói székbe, aki életében nem hozott bírói döntést tárgyalótermben, merthogy sosem dolgozott bíróként. Eddig erre jogszabályi lehetőség sem volt.

A jelölés döbbenetet okozott a szakmában, mert most lett világos, hogy miért törtölték el a kinevezésről szóló törvényből áprilisban azt a kitételt, hogy a legalább ötéves bírói szolgálati viszonnyal rendelkező bírák közül kell választania az Országgyűlésnek. Semmi jó nem várható az új főbírótól, ismerve a múltját. Ugyanis Varga Zsolt András két alkalommal, összesen

mintegy tíz éven át volt Polt Péter helyettese, mi több, jobb keze,

így várható, hogy az ügyészséghez hasonló módon akarják lezülleszteni a ma még ellenálló bíróságokat. Vargával azonban más probléma is van. 2014-ben egy konferencián – melyről a HVG számolt be – azt mondta, meg kellene fontolni a dinasztia visszahelyezését a jogba és az Apostoli Királyság helyreállítását éppen úgy, mint a szabad királyválasztás törvénybe iktatását. Mindez jól jelzi, hogy

egy futóbolond pártkatona kezébe adnák a bíróságokat!

Mert a poszt egyébként igencsak fontos a magyar jogrendszerben. A Kúria a bíróságokra kötelező jogegységi határozatokat is hozhat, elbírálja a jogegységi panaszokat, dönt az önkormányzati rendeletek más jogszabályba ütközéséről és megsemmisítéséről, befolyásolhatja döntéseivel a szabad bírói döntéseket.

Egy bíró a Telexnek egyenesen úgy jellemezte a döntést, hogy az a magyar bírói kar arculcsapása, mi ennél tovább megyünk: ez a kegyelemdöfés a magyar jogállamiságnak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!