Döbbenetes felvétel: így néz ki a koronavírussal fertőzött tüdő

Koronavirus Beteg Lelegeztetes
Képünk illusztráció, nema cikkben szereplő beteg látható rajta.

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a megbetegedés szövődményeire szeretné felhívni a figyelmet, ezért olyan képeket publikálnak, melyekről szakértelem nélkül is könnyen megállapítható a vírus veszélyessége.

A most közzétett kép azért is tanulságos, mert ezen egy 30-as éveiben járó,  társbetegséggel nem rendelkező férfi tüdeje látható. A férfi légszomj és erős köhögés miatt jelentkezett az egyetem sürgősségi osztályán. Három mellkass-CT vizsgálat eredménye látható, az első a beteg felvételekor készült, és jól látható a súlyos COVID-19 tüdőgyulladás.

A 2D CT képeken a sötét tüdőrész mutatja a légtartó területeket (ami alkalmas légzésre), ezek a 3D képeken lila részekként láthatóak. A világos területek a vírus-tüdőgyulladás által érintett területeket mutatják.

A beteg rögtön az első nap intenzív terápiás osztályra és lélegeztetőgépre került, antivirális és szteroid kezelést kapott, valamint a rekonvaleszcens plazma adását követően állapota javult. A második CT felvételen(8. nap) látható a javuló állapot, de még lélegeztetés szükséges (tubus látható a légcsőben nyíllal jelölve). A gépi lélegeztetés befejezésére a 13 nap után vált lehetségessé, ami még nem jelent teljes felépülést, még szükséges a rehabilitáció. Íme a képek:

 

Covid 19 Tudo
Forrás: Facebook
Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!