Szijjártó törleszti az adósságát? – Állami megbízást kapott a luxusjachtoztató vállalkozó

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Augusztus végén azzal került a külügyminiszter reflektorfénybe, hogy az állami közbeszerzéseken rendszeresen nyertes vállalkozó luxusjachtján nyaralt, melyre egyébként azóta se adott választ, hogy miként került oda. Az ügy azonban most újabb fordulatot vett.

Szijj László úgy látszik ismét behúzta a tutit, mivel cége, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. került ki győztesen abból a közbeszerzésből, melyet a Kalocsa-Paks új Duna-híd és az ahhoz kapcsolódó úthálózat tervezésére és kivitelezésére írtak ki.

A beruházás összértéke 91,9 milliárd forint!

A cégnek el kell végeznie a tervezést, építenie kell egy hidat, vízelvezető rendszert és közutat is kell hozzá csatolnia. Az erről szóló szerződést szeptember 14-én írták alá – közölte a 444.hu.

A teljes projektet két részre bontották, de az azonban mindkét szerződésben közös, hogy jelentősen túllépték a munkálatokra eredetileg becsült költségeket:

  • Az első szerződés becsült értéke 71,9 milliárd volt, de Szíjj László cégével 76,9 milliárdról állapodtak meg;
  • a második szerződés is túllépte az eredetileg 8 milliárdra becsült keretet, így végül 14,9 milliárdról kötöttek szerződést.

A teljes projekt végül közel 12 milliárd forinttal került többe a tervezettnél.

A vállalkozónak nem csak építőipari cége van, hanem ő a tulajdonosa annak a 7 milliárd forintos luxusjachtnak, melyen rendszeresen tűnnek fel állami vezetők, legutoljára augusztusban kapták lencsevégre a fedélzetén Szijjártó Pétert.

A külügyminiszter nem mondta el azóta sem, hogy fizetett a milliárdos üzletembernek az útért, vagy ajándékba kapta Szíjj Lászlótól. Az ezt feszegető kérdésekre Szijjártó csak annyit felelt, hogy a családi nyaralása magánügy, és amúgy soha nem hozott olyan döntést,

“amely korrupt szándékokkal lett volna kikövezve”.

A jacht-ügy miatt Szél Bernadett nyújtott be törvényjavaslatot, ami szerint azok a vállalkozók, akik a képviselői alap tiszteletdíj felénél magasabb összegű ajándékot adnak állami vezetőknek vagy kormánytagoknak, azok nem indulhatnának a közbeszerzéseken.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!