Vidnyánszkyék nem állnak le – Fontos lépést tettek az SZFE átvételére!

Vidnyánszky Attila és Orbán Viktor

Újabb fordulatot vett, a nemzetközi szinten is hatalmas felháborodást kiváltott, Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása és autonómiájának erőszakos felszámolása.

Az egyetem a közösségi oldalára feltöltött közleményében leírja, milyen változások álltak be:

“A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartó kuratóriuma a napokban ismét egyoldalúan — s ezúttal bizonyíthatóan jogszabályba ütközően — átírta az egyetem Szervezeti és Működési Rendjét (SzMR). A módosítással a testület megteremtette a maga számára az akadémiai munkába történő közvetlen, fékek és ellensúlyok nélküli beavatkozás lehetőségét.

Az egyetem szerint a Szervezeti és Működési Rend “legutóbbi, 2020. 09. 15-én kelt visszamenőleges hatályú módosításaival

a fenntartó kuratórium felhatalmazta magát, hogy munkáltatóként, pályázat nélkül nevezhesse ki a rektorhelyetteseket,

továbbá ezeket a rektorhelyetteseket – a szenátus egyetértése és pályázat nélkül, legfeljebb egy év időtartamra – az intézetvezetői feladatkörrel is felruházhassa.

A módosítás alapján a rektorhelyetteseket az egyetem szakmai munkájának ismerete, korábbi munkaviszony és osztályvezetői tapasztalat nélkül is kinevezheti a fenntartó.

Az SZFE közleménye szerint, ez a módosítás “újabb súlyos beavatkozás az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiájába, és ellentmondásban áll a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénnyel, amely egyértelműen rendezi a nem állami felsőoktatási intézmények munkáltatási szabályait”.

A törvény kimondja, hogy “a fenntartó nem avatkozhat közvetlenül az intézmény tudományos, oktatási és művészeti tevékenységébe”,

de az egyetem szerint Vidnyánszkyék összes eddigi lépése és intézkedése, ezt az axiómát akarja folyamatosan kikezdeni.

Az SZFE vezetősége 2020.09.18-án annak érdekében, hogy az autonómia és a törvényes működés helyreálljon, négy keresetet nyújtottak be a bírósághoz. A jogellenesnek tartott szabálymódosítás ügyében pedig a HÖOK, a Magyar Rektori Konferencia és a Színház és Filmművészetért Alapítvány Felügyelő Bizottságának segítségét kérte – közölte a 444.hu.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!