Itt a fideszes spiclibotrány! Kémkedtek a külföldön járó magyar újságírók után!

Kép: MTI

Itt az újabb fideszes botrány! Kiderült, hogy a külügyi tárca listát vezet arról, hogy a magyar újságírók a külföldi szakmai útjaik során hol jártak és kikkel beszélgettek!

A Fidesz úgy bukott le az újságírók megfigyelésével, hogy a felmondott Indexesek által indított Telex szerkesztőségéhez eljutott egy levél, amit Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára írt az Európai Unióban található magyar nagykövetségek. Már a levél tárgya is árulkodó volt: „Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban”. Ebben az államtitkár azt kérte: a nagykövetségek készítsenek jelentést, hogy a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások és hogy kik vettek ezeken részt.

A külügy arra is kíváncsi volt, mikor és hova utaztak az újságírók, „és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A Telex természetesen megkereste a KKM sajtóosztályát, hogy miért volt szükség egy ilyen lista összeállítására és hogy mihez kezdtek az összegyűjtött információkkal. Kérdésükre azt a választ kapták, hogy a külügyi tárca „mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

Vagyis a fideszes külügy azt feltételezi, hogy minden újságíró ellenség

és ezzel a primitív magyarázattal indokolják azt, hogy olyan megfigyelési rendszert működtetnek, ami utoljára a Kádár-rendszerben működött.

Orbánék csak azt felejtik el, hogy ezzel önmagukat is leleplezik, hiszen egy demokráciában elképzelhetetlen, hogy

a magyar külképviseleteknek spicliskedniük kell magyar állampolgárok után.

A Telex egyébként nem adta fel, hogy valódi választ kapjon: az adatbázis létrehozásának céljáról külön megkérdezték Menczer Tamást és Szijjártó Pétert is, de eddig egyikük sem válaszolt. Bizonyára abban bíznak, hogy elsimítható a botrány. Éppen ezért jó, ha minél többen tudnak arról, milyen pártállami módszerekkel tartja fenn elnyomó hatalmát a Fidesz.

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!