Bődületes hazugságdömpinggel nyitotta Orbán a parlament őszi ülésszakát

Orbán

A reggeli libernyákozás csak a kezdet volt, a legnagyobb hazugságokat délutánra tartogatta.

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődött hétfőn a parlament őszi ülésszaka. A miniszterelnök beszédét a nyári négynapos EU-csúcs eredményeinek ismertetésével nyitotta. Orbán úgy fogalmazott: szerinte “részben teljesítette” a parlamenttől kapott megbízását, hiszen “Magyarország kapja a hatodik legnagyobb összeget az uniótól”. Majd azt mondta:

“Megkockáztatható, hogy 2028-ra közel kerülünk ahhoz a helyzethez, hogy Magyarország az Európai Unióban nettó befizető legyen”.

Orbán ezt úgy számolta ki, hogy mialatt 2019-ben a Magyarországon működő külföldi vállalatok összesen 9,6 milliárd euró profitot termeltek, a magyar cégek külföldön mindössze 1,6 milliárd eurót, vagyis az egyenleg mínusz 8 milliárd euró volt. Ebből levonva a Magyarországnak szánt EU-s forrást a különbözet évi mínusz 3,5 milliárd euró.

Orbán szerint ez azt jelenti, hogy 2028-ra, a mostani uniós pénzügyi ciklus végére Magyarország már nettó befizetője lesz az EU-nak.

Egy gond van ezzel a gondolatmenettel: hogy hazugság.

Csak akkor lenne jogos ugyanis nettó befizetőként gondolni Magyarországra, ha abból a hamis feltevésből indulnánk ki, hogy az innen “kivitt” pénzt (ami egyébként nem is annyira kivitt, tekintve, hogy az itt termelő külföldi vállalkozások végső soron magyar munkahelyeket és fogyasztóképes magyar munkavállalókat teremtenek) csak abban az esetben vinnék ki, ha Magyarország az EU tagja lenne. Csakhogy ez nem igaz, Magyarországnak nem kell az EU tagjának lennie ahhoz, hogy az itt megtermelt pénzt a multicégek külföldre vigyék. Ehhez elég a modern globális piacgazdaság részének lennünk. Nem az EU felelős a kiáramló külföldi tőkéért, hanem a modern piacgazdaság és kapitalizmus, melynek köszönhetően a multik már bőven az EU-tagság előtt is kivitték a pénzt.

Az EU pont hogy csak segített abban, hogy a támogatások révén visszatörlesszünk ebből a deficitből.

De nemcsak a támogatások kapcsán hazudott Orbán, hanem akkor is, amikor azt állította, hogy az EU-csúcson sikerült eleget tennie a fideszesek jogállamisággal kapcsolatos feltételeinek is. Orbán szerint a lengyelekkel közösen sikerült megakadályoznia, hogy a pénzügyi források folyósítását „politikai és ideológia feltételekhez” kössék, és jogilag meg nem határozott feltételekkel zsarolják a magyar kormányt. Amit szerinte jogállamiság címszó alatt számon kérnek rajtuk, az csak politikai támadás lehet.

Amennyiben így lenne, Orbánnak azt kellene gondolnia, hogy a jogállamiságnak nincs objektív követelményrendszere. Bárki, aki számon kéri azt, valójában csak politikai vádakat fogalmazhat meg.

Ez szemenszedett hazugság, a jogállamiságnak ugyanis vannak objektív kritériumai. igenis megállapítható, hogy mikor és mivel sértik meg azt.

Orbán hazudik, amikor úgy csinál, mintha a jogállamiság számonkérése csak politikai alapon történhetne meg.

A miniszterelnök zárásképp kitért a koronavírus-járványra is. Szakemberekre hivatkozva azt mondta, Magyarországon legrosszabb esetben 200 ezer ember fertőződhet meg egy időben, ami azt jelenti, hogy egyszerre 16 ezer kórházi ágyra, illetve 800 lélegeztetőgépre lehet szükség. De itt sem bírta megállni hazugság nélkül, mint fogalmazott:

„Ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz az orvosoknak és a matematikusoknak”.

Állítása szerint ő ezért számol a szakértők által megadott számok többszörösével, tehát pl. 400 ezer fertőzöttel, 66 ezer kórházi ággyal és rengeteg lélegeztetőgéppel.

Ez azért hazugság, mert nem ízlés kérdése, hogy ki mennyire hisz a járványügyi szakembereknek. Ez (jó esetben) józan ész és felelős magatartás kérdése, egy miniszterelnök esetében pedig alapkövetelmény. Megsúgjuk Orbánnak: a szakemberek sem hasra ütéssel állapítják meg a járványügyi előírásokat, hanem tudományos módszertan segítségével. Persze tehetnék ízlés szerint is, csakhogy az katasztrófához vezetne. Orbán szemlátomást még mindig nem fejlődött fel odáig, hogy ezt megértse. Újfent csak azt bizonyította, hogy annyit ért a felelős kormányzáshoz, mint tyúk az ábécéhez.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!