Ezt lehet, hogy most nem ússzák meg – Hatalmas per elé nézhet a Külügyminisztérium

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A kormány megpróbálja minden lehetséges módon eltitkolni a magyar adófizetők elől a Budapest-Belgrád vasúti beruházás finanszírozásáról szóló hitelszerződést, azonban ezt Szél Bernadett független parlamenti képviselő nem hagyja annyiban.

Közleményében bejelentette, hogy pert indított a külügyminisztérium ellen, “mivel a Kínai Kommunista Párt kívánsága fontosabb volt Szijjártó Péternek, mint a magyar adófizetők törvényes joga a kínai hitel részleteinek megismeréséhez”.

A független képviselő az előzményeket felidézve azt is megemlíti bejegyzésében, hogy “április 26-án közérdekű adatkéréssel fordultam Varga Mihályhoz, amelyben kikértem a Budapest-Belgrád vasúti beruházás finanszírozásáról szóló, általa aláírt hitelszerződést. A miniszter közel 3 hónap után válaszolt – kihasználva a veszélyhelyzetben akár 90 napra nyújtható válaszadási határidőt és bevárva a titkosítási törvény június 27-i hatályba lépését. A válaszban a törvényre – és Szijjártó Péterre – hivatkozva megtagadta a szerződés kiadását.”

Hozzáteszi: “A törvény a külügyminiszterre bízta annak eldöntését, hogy kikérve a Kínai Népköztársaság Kormányának véleményét és mérlegelve Magyarország külpolitikai és külgazdasági érdekeit, kiadható-e a szerződés, vagy 10 évre titkos.”

Szijjártó Péter végül azonban úgy döntött, hogy 10 évre titkosítja az adatokat!

Szél Bernadett végül ebből azt a következtetést vonta le, hogy “a kormány szerint tehát a magyar adófizetők nem kérdezhetnek, csak fizethetnek”.

A magyar kormány alkotmányos kötelességei közé tartozik, hogy a közpénzekre vonatkozó adatokat kiadják, így Szél Bernadett most bírósághoz fordult, hogy az adófizetők is megismerhessék a kínai hitel részleteit. Szerinte a titkosításról szóló törvény ide vonatkozó része alkotmányellenes, ezért arra kéri a bíróságot, kezdeményezze annak alkotmánybírósági felülvizsgálatát.

A Budapest-Belgrád vasútvonal, minden idők egyik legnagyobb magyar vasútfejlesztése, ami nagyjából 1000 milliárd forintba kerül majd. A beruházást Mészáros Lőrinc kivitelezi a kínaiakkal közösen, a részleteket azonban 10 évre titkosították – közölte a 444.hu!

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!