Matolcsy beolvasott Orbánnak: amit művelnek, az csak növeli az inflációt

Matolcsy György MNB elnök nem először fogalmaz meg kritikákat a kormány lakáspolitikájával kapcsolatosan. Mostani javaslata is csak arról tanúskodik, hogy fogalma sincs a magyar valóságról.

Matolcsy túllépett az eddigi kritizáláson, és rögtön egy saját javaslattal állt elő a Növekedés.hu-n. Az “Új Otthon Program” központjában az áll, hogyan is lehetne felpörgetni az új lakások építését. Ehhez azt javasolja, hogy az emberek

közvetlenül a jegybanktól vehessenek fel 0 százalékos hitelt!

Tekintsünk el attól a ténytől, hogy Matolcsy egyszerűen nem tud megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy nem egy kereskedelmi bankot, hanem egy állam jegybankját vezeti, aminek nem célja a kereskedelmi termékek forgalmazása, vagy éppen profit termelése. A központi bankok, mint az MNB is – a monetáris politika eszköztárát felhasználva – törekednek a gazdaság stabil működésének elérésére és fenntartására, az infláció alacsonyszinten tartására, a fizetőeszköz értékének a megőrzésére. Ezekkel a feladatokkal viszint nem sikerült Matolcsynak megbirkóznia, gondoljunk csak az egekbe szökő euró árfolyamra, vagy az élelmiszer árak drasztikus emelkedésére.

“Összességében a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt”

– írja Matolcsy a programjában, ami elég erős kritika Orbánnak aki kommunikációs szinten nagyon is előtérbe helyezte a családok lakáshozjutásának kérdését. Matolcsy mondatával egyet kell értenünk, mert az Orbáni támogatási politika teljesen elhibázott volt: a lakásépített lecsökkentett áfája nem maradt a családoknál, mert az áfa csökkentést lenyelték az építőipari vállalkozók, most pedig újra ráteszik a visszaemelt áfát.

A CSOK sem hozott teljes sikert, hiszen a támogatás jó része megint a vállakozóknál maradt, akik megérezve az “ingyenpénz” szagát, azonnal drágábban kezdték el árulni a lakásokat, tudván, hogy az embereknek több pénzük lesz a támogatás miatt.

Valószínűsíthetjük, hogy a 0 százalékos hitel is semmi mást nem eredményezne, mint a lakásárak további növekedését. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy lassan már szakembert sem találni az elvándorlás miatt, aki egyáltalán megépíti a házat, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a kormány egyáltalán nem tudott semmit sem segíteni a lakáshozjutásban azoknak, akiknek a leginkább szüksége lett volna rá.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!