Ha csak fele annyira terjed a vírus az iskolákban, mint az egyik fővárosiban, óriási a baj

Először fordult elő, hogy tömeges tesztelésbe kezdtek egy budapesti iskolában. Bár az eredmény nem reprezentatív, ha csak fele annyira terjed a vírus más iskolákban, mint itt, nagyobb lehet a baj, mint gondoltuk.

Döbbenetes eredményeket hozott a tömeges koronavírus-tesztelés a fővárosi Lauder Javne Iskolában. A 24.hu megkeresésére az intézmény igazgatója, Horányi Gábor közölte: kétszáz mintavétel után

21 diáknál és 9 pedagógusnál mutatták ki a fertőzést.

A fertőzést először egy nyolcadikos osztály tagjainál mutatták ki, ahol a gyerekek kétharmada és az osztályfőnök is fertőzött lett. Ők önkéntes karanténba vonultak. A két hét most szombaton jár le, ezért csütörtökön ismételten mintát vesznek tőlük. Ha az negatív eredményt hoz, hétfőn már vissza is térhetnek a tantermekbe.

Az igazgató elmondása szerint a tesztelést a szülőkkel együttműködésben, közösségi finanszírozásból oldották meg. A tanév kezdete előtt elvitték a gyerekeket kirándulni, amire meghatároztak veszélyeztetettségi szinteket. Ezek alapján lehetett jelentkezni a szűrésre. Kezdetnek 82 embert teszteltek, közülük négynél azonosították a fertőzést.

A tesztelést azóta is folyamatosan végzik, jelenleg kb. kétszáz mintavételnél járnak. Eddig 21 diáknál és 9 tanárnál diagnosztizálták a vírust, három emberről pedig megállapították, hogy már átestek a betegségen.

“A gyerekek esetében a tünetek minimálisak, szignifikánsan nem különböznek egy nátha tüneteitől, a tanárok esetében viszont más a helyzet. Bár szerencsére nem szorulnak kórházi ellátásra, életkorukkal arányosan egyre rosszabbul érzik magukat”

– közölte az igazgató.

Az iskola védekezése kapcsán két szintet határozott meg, a szűrést és a maszkviselést. Miután egyiket sem lehet száz százalékosan megvalósítani, így egyensúlyt kell kialakítani a kettő között. Amit leginkább el kell kerülni, hogy mindenkinek otthon kelljen maradnia. Az az igazgató szerint felérne egy “katasztrófával”.

Az akcióról azt mondta, örül, hogy sikerült kézbe venniük a saját ügyeiket.

“Nagyon közösségépítő, ami most itt zajlik. Egyrészről támogatjuk, segítjük egymást, ami nagyon felemelő, másrészről ugyanakkor igazságtalan is, hiszen mi meg tudjuk csinálni azt, amire a legtöbb helyen nincs lehetőség”

– fogalmazott.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!