Elszegényedő nyugdíjasok – Kiderült, mennyit spórolt rajtuk a kormány!

Szerdán online sajtótájékoztatót tartott az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke, aki szerint az élelmiszerárak elszabadultak, a brutális inflációnak köszönhetően pedig krízishelyzetbe kerültek a nyugdíjasok.

Korózs Lajos elmondta, hogy

“a kormány szándékosan alultervezte az inflációt, ezzel 50 milliárd forintot spórolt meg a nyugdíjakon és közben elszegényítette az idős embereket”.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb inflációs adataira reagálva emlékeztetett, hogy idén 2,8 százalék volt a nyugdíjemelés, az infláció azonban lényegesen magasabb lesz ennél. Hozzátette továbbá azt is, hogy 4,3 százalékos a nyugdíjas inflációs ráta, a törvény szerint pedig novemberben kiegészítő nyugdíjemelés lesz, átlagosan 20 ezer forintot kaphat egy nyugdíjas.

Az MSZP-s politikus szerint ebből egyértelművé válik, hogy közel 50 milliárd forintot spórolt meg a kormány a nyugdíjasokon.

Korózs Lajos kiemelte:

2010 óta, amikor az Orbán-kormány áttért az inflációt követő nyugdíjemelésre, megkétszereződött a szegénységben élő idős emberek száma.

Hozzátette: az inflációt követő nyugdíjemelés az átverés technikája, annak révén nem sikerült megőrizni a nyugdíjak vásárlóértékét. Elmondta, hogy az elmúlt 3-4 évben borzasztóan leszakadtak a nyugdíjak a bérektől, korábban az átlagnyugdíj a nettó átlagbér 62-63 százaléka volt, most azonban már csak 50 százalék ez az arány.

Korózs közölte azt is, hogy idén nem lesz nyugdíjprémium, pedig az idei költségvetésben erre a célra még 20 milliárd forintot terveztek.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke felidézte, hogy a KSH augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, az élelmiszerek pedig 7,9 százalékkal drágultak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!