Egyre aggasztóbb a magyarországi helyzet – Azonnali lépésre szólították fel az Európai Bizottságot

Nem tűr halasztást a magyarországi sajtószabadság helyzete, ezért 16 szervezet közös levélben fordultak Margrethe Vestagerhez, az Európai Bizottság versenyjogokért felelős biztosához, hogy felszólítsák:

kezdjen el érdemben foglalkozni azokkal a panaszokkal, melyek szerint Magyarország kormánya állami erőforrások segítségével manipulálja a médiapiacot,

és ezzel megsérti az Európai Unió alapszabályait.

A 444.hu cikke szerint, a sajtószabadsággal foglalkozó szervezetek levele rámutat, hogy az Orbán-kormány az elmúlt tíz évben szisztematikusan aláásta a magyarországi sajtó szabadságát és függetlenségét a médiapiaci viszonyok direkt befolyásolásával, a versenyszabályok felrúgásával. A levélben kiemelik az állami hirdetések elosztásának piactorzító hatását:

“ezt a piaci logika, az olvasottsági adatok vagy az előfizetői számok figyelembe vétele helyett kizárólag az a cél vezérli hogy a kormány a reklámköltéseken keresztül hizlalja fel a kormánypárti médiát – és éheztesse halálra a független sajtóorgánumokat”.

Az Európai Bizottság versenyjogokért felelős biztosának írt levélben kiemelik az Index esetét is, miszerint a lap gyakorlatilag semmilyen állami hirdetést nem kapott a teljes szerkesztőség felmondása előtti években, annak ellenére, hogy az egyik piacvezető online hírportál volt. Ezzel szemben a kormánypárti Origo volt az egyik legnagyobb nyertese az állami reklámköltéseknek.

A levél szerzői ezután azokat a hivatalos panaszokat mutatták be, melyeket az elmúlt években küldtek, és amik Vestager hivatalának figyelmét hívták fel arra, hogy Magyarországon tiltott állami támogatással avatkoznak be a médiapiaci viszonyokba.

“Komoly aggodalommal tölt el bennünket, hogy ezek közül egyikre sem reagált érdemben a Bizottság”

– emelték ki levelükben, majd hozzátették:

az uniós szintű válaszlépések hiánya tovább ösztönzi a kormányt arra, hogy büntetlenül tovább tizedelhesse a sajtó függetlenségét Magyarországon, mintát adva más közép- és délkelet-európai államoknak“.

A sajtószabadsággal foglalkozó szervezetek levele végül arra kérik Margrethe Vestagert, hogy vizsgálja ki a hivatkozott panaszokat “a magyar közvélemény szabad és sokszínű tájékozódáshoz való jogának védelmében”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!