Már a külföldi sajtó is a magyar botrányról cikkez, eközben idehaza a közmédia még említést se tesz róla

Kép: MTI

Hihetetlen, de a magyar közmédia, melyet adómilliárdokkal tömnek ki, egyszerűen nem találta elég érdekesnek, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter annak a milliárdos vállalkozónak a luxusjachtján nyaralt családjával, aki az állami megrendelésekből lett néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere.

Míg a hirado.hu oldalon a külügyminiszter nyaralásával kapcsolatban egyetlen cikket lehet csak találni, melyben Menczer Tamás külügyi államtitkárt idézik, aki arról beszélt, hogy Szijjártó a nyaralása alatt is dolgozik, ezzel szemben a német közmédia oldala, a Deutsche Welle egy részletes cikkben foglalja össze olvasóinak a magyar miniszter korrupciógyanús jachtozását.

A német lap kitér például arra, hogy korábban Orbán Viktor meghirdette a járványhelyzet miatt a “Több Balaton, kevesebb Adria” programot, mégis, több kormánytag választotta inkább a belföldi utazás helyett Horvátországot,

a külügyminiszteren kívül például maga a miniszterelnököt is látni vélték az Adrián.

A DW azonban hiába kereste meg Orbán szóvivőjét az üggyel kapcsolatban, ők is ugyan azt a választ kapták, mint a magyar lapok: a miniszterelnök magánprogramjairól nem adnak ki tájékoztatást.

Orbán utazásával ellentétben, Szijjártó nyaralását kevésbé fedi homály. Róla pontosan lehet tudni, hogy a NER egyik emberének, Szíjj Lászlónak a jachtján nyaralt.

Mint írják, a külügyminiszter utazása nem csak abból a szempontból kínos, hogy az utazás napjaiban olyan képeket posztolt Szijjártó, melyek azt a látszatot keltették, hogy az irodájában nagyban dolgozik, hanem azért, mert ennél is komolyabb az ügy korrupciós vetülete.

A német lap megemlíti:

a külügyminiszter az ismert vagyoni helyzete alapján nem tudta volna kibérelni a hajót, amennyiben pedig maga a hajó tulajdonosa hívta őt meg, azzal megsérthette a magyar korrupcióellenes szabályokat.

Szijjártó mindeddig nem adott magyarázatot arra, hogy hogyan került a luxusjachtra, amikor pedig az újságírók kérdezték róla, egyenes válasz helyett csak összevissza beszélt.

A DW felidézi továbbá azt is, hogy

az Orbán-kormányban nem ez az első “luxusügy”.

Mint írják, maga a miniszterelnök például luxus magángéppel jár futballmeccsekre, Semjén Zsolt és Lázár János drága vadászatokon vesznek részt, és megemlítik Rogán Antal helikopterezését is.

Ami érdekes még ezekben az ügyekben, hogy egyik sem járt semmiféle következménnyel sem, azonban azok közül a sajtótermékek közül, melyek a “luxus-ügyekkel” foglalkoztak, néhányat kormányközeli közvetítők vettek meg és/vagy egyszerűen a kormányzat szócsövévé váltak, illetve találni olyat is, amit egyszerűen bezártak.

A magyar közmédia amúgy csütörtökön szerencsésen elcsípte Szijjártót Berlinben, és sikerült is kérdezniük tőle, de a korrupciógyanús utazásra valahogy nem jutott eszükbe rákérdezni – közölte a 444.hu.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!