Hatalmas pofont kapott Orbán – Bekeményítettek az EP frakcióvezetői!

Orbán Viktor még július elején harcolta ki magának azt a határozatot, melyben a magyar parlament arra tett javaslatot, hogy a miniszterelnök többek között akkor is vétózza meg az EU költségvetését az unió-csúcson, ha jogállamisági feltételekhez akarják kötni a támogatásokat.

A miniszterelnök elbukott tervével, mivel a költségvetési megállapodásban a jogállamisági feltételrendszer, a tervezettnél gyengébben, de megmaradt.

Most pedig további pofonokat kapott Orbán:

Az Európai Parlament frakcióinak vezetői (köztük a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a vezetője is) jogállamisági záradékot sürgettek a hétéves uniós keretköltségvetés elfogadásának feltételeként.

“Hivatalos jogállamisági záradék nélkül nem tudunk előrehaladni a következő uniós költségvetés elfogadásában”

– jelentette ki Angela Merkel német kancellárnak és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett levelében az Európai Parlament négy frakciójának elnöke. Eszerint, a pártcsaládok vezetői mindenképp ragaszkodnak egy erős jogállamisági záradékhoz, vagy ha ez nem születik meg, nem engedik tovább a hétéves uniós keretköltségvetést.

Szerdán Twitteren tettek közzé egy levelet, melyben Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP), Iratxe Garcia Pérez, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, Dan Ciolos, a Renew Europe (Megújuló Európa) és Ska Keller, a Zöldek képviselőcsoportjának elnöke hívta fel arra a bizottság elnökének, valamint az unió soros elnöki tisztét betöltő Németország kancellárjának a figyelmét, hogy a jogállamiság értékeit védő mechanizmus elvét az Európai Parlament mindig támogatta.

“A jogállamiság tekintetében fennálló, általánossá vált hiányosságok esetén kiállunk az unió költségvetésének védelme mellett,

mivel nem hagyhatjuk, hogy bármely tagállam megsértse ezeket az értékeket, miközben részesül az uniós forrásokból”

A frakcióvezetők szerint a mostani rendszer, mely a jogállamiságot védelmezi, nem voltak megfelelőek. Kiemelték, hogy az Európai Bizottság számára nagyobb hatáskört kell biztosítani annak érdekében, hogy számon kérhessék a tagországoktól a jogállamiság megsértését.

Az Európai Parlament négy frakciójának elnöke továbbá azt is bírálta, hogy az EU-csúcson az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelentősen gyengítette mind az Európai Bizottság, mind pedig az Európai Parlament arra irányuló erőfeszítéseit, hogy fenntartsák a jogállamiságot, az alapvető jogokat és a demokráciát.

A 444.hu cikke szerint hangsúlyozták továbbá, hogy frakcióik nagy hangsúlyt helyeznek a megfelelő döntéshozatalra a jogállamiság megsértésével kapcsolatban. Közölték, hogy minden évben az uniós értékekkel kapcsolatos jelentést kérnek a bizottságtól.

Elérkezett az idő, hogy még erősebben küzdjünk a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok hanyatlása ellen az EU-ban, és kimondjuk, hogy a választási győzelem egyetlen országban sem jogosít fel az uniós értékektől való eltávolodásra

– jelentették ki az Európai Parlament frakcióinak vezetői.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!