Nagy bajban van a kormányzati kommunikáció – erre a kérdésre nem tudják mit válaszoljanak

A HVG több csatornán is megkereste a kormányt, hogy megkérdezze, gratulált-e Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi botrányosan elcsalt választáson újraválasztott Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnöknek. A lap emailt küldtött a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, illetve a kormányfő sajtófőnökének, Havasi Bertalannak is.

A kormányzati tájékoztatás azonban mintha megnémult volna,

az az érzés, hogy jelen helyzetben se köpni, se nyelni nem tudnak. Ugyanis bár Orbán köztudottan jó viszonyt ápol Lukasenkoval, a választás utáni brutális fellépés, az ellenzéki vezetők bebörtönzése illetve az országból való elüldözésük egész Európában kiverte a biztosítékot.

Ha Orbán most gratulálna, akkor Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török, Ilham Alijev azeri, Hszi-csin Ping kínai elnök mögé kellene felsorakoznia, akik köztudottan nem a demokratikus elköteleződésükről híresek. Eközben az EU tagállamai sorban ítélik el az elcsalt választást és az azt követő erőszakhullámot, és újabb szankciók bevezetését fontolgatják a Belarusz Köztársasággal szemben.

Így Orbán harapófogóba került,

vajon nyilvánosan is gratulál régi haverjának, ápolva a barátságot, vagy inkább csendben maradásával megpróbálja bizonyítani a jogállamiság iránti elkötelezettségét. Egyben azonban biztos lehetünk, elítélni a haveri brutalitást nem fogja.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!