Másfél héttel az Index után felmondások kezdődtek a Színművészetin is

Miután kiderült, hogy az egyetem kuratóriumának élére a Fidesz-közeli Vidnyánszky Attilát nevezik ki, több neves oktató is azonnali hatállyal beadta a felmondását. Felmondott pl. az a Zsámbéki Gábor rendező, aki 41 éve tanított az egyetemen. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színházigazgató, a Budapesti Katona József Színház alapító tagja bővebbet nem árult el a távozása okáról, szűkszavúan csak annyit közölt, hogy szeptembertől már nem tanít az SZFE-n.

Tegnap este Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője is bejelentette felmondását. Gáspár Zsámbékival ellentétben már egyértelművé tette, hogy a kuratórium kinevezése áll a döntése hátterében. Az egyetem Facebook-oldalán a felmondás okaként annak a szempontrendszernek az elvetését nevezte meg, amiben az egyetem közössége állapodott meg a jelenlegi fenntartóval, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal a modellváltás eredményeként létrejövő magánegyetem kuratóriumi tagjainak jelölésének feltételeiről.

Gáspár azt írta: “Ez a szempontrendszer egyszerre volt értékelvű és praktikus, képviselte az egyetemi ethoszt és szem előtt tartotta a valódi innováció személyi feltételeit. Az SZFE bázisdemokratikus, mégis hatékony jelöltállítási folyamata ezt a sorvezetőt követve nevezett meg 12 főt a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba. A névsort június 16-án eljuttattuk az ITM miniszterének és a sajtónak is.

A tanár szerint a modellváltás előkészítésének erőltetett és diktátum-jellegű folyamatát jelzi, hogy az egyetemi javaslatra azóta sem kaptak a kormánytól semmilyen visszajelzést.

 

Emlékezetes, a Színművészeti kálváriája akkor kezdődött, amikor a kormány jelezte az egyetem felé, hogy alapítványi tulajdonba szerveznék ki őket. Jelzi, hogy mennyire vonta be őket a kormány a róluk szóló döntés-előkészítésbe, hogy ők is csak a sajtóból értesültek a tervről. Az átalakítások ellen tiltakozva a vezetőség és az egykori diákok és a híres színészek azóta több tüntetést is tartottak. (Igaz, több tucat kormánypárti művész egy nyílt levélben viszont kiállt a tervek mellett.)

A tiltakozások ellenére a kormány Palkovics László vezetésével május 26-án benyújtotta az átalakításról szóló törvényjavaslatot a Parlamentnek, amit július 3-án el is fogadtak. Az SZFE nem sokra rá egy Pavlik Lívia miniszteri biztossal folytatott egyeztetés után közleményében azt írta, “egyértelművé vált, hogy az új modellben sem az intézményi autonómia, sem pedig a szaktudás érvényesítésének garanciái nem jelennek meg, ugyanis a rektort pályáztatás nélkül, akár határozatlan időre is kinevezheti a kuratórium, és az egyetem saját szempontjai sem kapnak megfelelő képviseletet“.

Hogy ebben mennyire igazuk lehetett, azt jelzi, hogy csupán néhány hét telt el, és máris a Fidesz-közeli Vidnyánszkyt nevezték ki az egyetem kuratóriumának élére.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!