Miért tömi ki Orbán a multikat, ha méltánytalannak érzi, amennyit kivisznek?

Orbán Viktor reggel a közrádiónak adott interjújában az Európai Unió következő hétéves költségvetési ciklusa kapcsán azt mondta,

„bár a magyar nyelv valamiért így rögzítette, hogy mi pénzt kapunk az EU-tól, de a nagy fenét, nem kapunk pénzt. A nyugatiak által innen kivitt pénz egy részét szerezzük vissza.”

Orbán úgy fogalmazott, szeretné, ha a magyarok a brüsszeli pénzekre úgy gondolnának, hogy „mi negyven évnyi kommunizmus után megengedtük a nyugatiaknak, hogy idehozzák védővámok nélkül az áruikat, megengedjük, hogy beruházzanak, hogy versenyre kényszerítsenek bennünket, holott mi körhátrányból indulunk. Ezért cserébe elvárjuk, hogy az itt keletkező profit egy méltányos részét azt juttassák ide vissza.”

Minden tiszteletünk mellett, de megkérdeznénk Orbán Viktortól, hogy amúgy ha tényleg ennyire méltánytalannak érzi, hogy mennyi pénzt visznek ki az országból, és ahhoz képest mennyit kapunk vissza, miért csökkentette néhány évvel ezelőtt a multik addig 19 százalékos társasági adóját 9 százalékosra? 2016-ban egy multinak 19 százalékos, egy KKV-nak 10 százalékos adót kellett fizetnie. 2017-től ezt a “nemzeti kormány” csökkentette egységesen 9 százalékosra. Orbánék voltak azok, akik az utóbbi években multiparadicsomot csinálták Magyarországból.

ha tényleg ekkora problémája van Orbánnak a pénzek kiszivattyúzásával, miért éri be a visszacsorgatott alamizsnával?

És főként: miért csinál úgy, mintha ennek a helyzetnek ő csak elszenvedője lenne? Mintha rajta és a kormányán nem múlna, hogy mennyit vihetnek ki ezek a cégek az országból, és ahhoz képest mennyit kapunk vissza az EU-tól támogatások formájában?

A 2018-as 380 milliárd után 2019-ben a Pénzügyminisztérium szerint alig 303 milliárd forintnyi társasági adót fizettek be a cégek (jellemzően a magyarországi hazai nagyvállalatok és a multik). A költségvetés társaságiadó-bevételei utoljára 2000-ben voltak alacsonyabbak a tavalyinál. A három kisvállalati adóból (eva, kiva és kata) tavaly 272 milliárd forint folyt be, vagyis a kisebb cégek összesen közel annyi adót fizettek be, mint a nagyvállalatok.

ez is a nyugat bűne lenne orbán viktor szerint?

Miért éri be a kormányfő a kikoldult uniós forrásokkal, ha szerinte azok visszahozatalával legjobb esetben is csak szépítgethet egy Magyarországgal szemben rendkívül méltánytalan helyzeten? Miért nem támogatja alapból a hazai vállalkozásokat, és fogadja el cserébe a kevesebb visszaforgatott pénzt?

Bár nehéz erre egyértelmű választ adni, az egyetlen, ami talán feloldhatja ezt a látszólagos ellentmondást, ha abból indulunk ki, hogy Orbánnak, még ha szavakban el is játssza a szuverenitás nagy harcosát a Nyugattal szemben, valójában nagyon is megfelel ez a helyzet. Ha Orbánnak a visszaforgatott források egyenlőek a “nemzeti tőkésosztálynak” nevezett oligarchahálózatának kistafírozásával, érthető, hogy miért nem zavarná az, ha a mérleg másik nyelvén a multik kivinnék az itthon megtermelt pénzeket. Mindaddig, amíg az ő “nemzeti tőkéseinek” visszacsorgatják a pénzt az EU-ból, semmi ellenvetése nincs azzal, hogy multiparadicsomot csináljon Magyarországból.

Ha így nézzük, érthető az is, miért nem a hazai KKV-szektort támogatná inkább (hiszen azok természetszerűen nem az ő irányítása alatt állnának), és miért a multikat. Ha a multik támogatása egyet jelent a “nemzeti tőkéseinek” felhizlalásával, Orbánnak nagyon is kényelmes a jelenlegi felállás, bármennyire próbálja győzködni ennek az ellenkezőjéről a Kossuth rádió hallgatóit.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!