Sokkal jobban aggaszthatja Orbánt az Index, mint azt hivatalosan bevallják

Jelzi, hogy jobban aggaszthatja Orbán Viktort az Index körüli váratlanul erős felháborodás, mint ahogy arra a hivatalos kommunikáció utalna, hogy a Politico hozzájutott egy “magyarázó röpirathoz” (angolul: information sheet), melyet a Fidesz küldött titokban az Európai Néppártnak. A röpiratban arról próbálja győzködni brüsszeli kollégáit a magyar kormánypárt, hogy nem az ő nyomásuknak köszönhető, ami az Indexszel történt, és hogy minden ezzel ellentétes állítás csak az ellenzék szüleménye.

„Ezek az események egy magáncég üzleti döntéseinek az eredményei, a magyar kormány ilyen ügyeket pedig semmilyen módon nem kíván kommentálni”

– kommentálta az ügyet mégis a Fidesz.

Sokat elárul a kormánypárt szándékairól, hogy az európai kollégáknak teljesen más védekezést adott elő, mint a haza közönségének. A Brüsszelbe küldött közlemény nem azt a napokban a kormánypárti médiában terjedő, tegnap pedig már a Miniszterelnöki Kabinetiroda által is visszaismételt indoklást hozta fel az Index körüli események magyarázataként, hogy a lap a DK és a Momentum közötti harcnak esett áldozatul, hanem azt a Bodolai László által terjesztett verziót, mely szerint Dull Szabolcsnak amiatt kellett távoznia, mert a cég menedzsmentje elvesztette a bizalmát vele szemben, miután üzleti titkokat szivárogtatott ki a konkurenciának. Jelzi, hogy a Fidesz a Bodolai-féle magyarázatot eladhatóbbnak ítélhette meg külföldre, mint a Gyurcsány Ferenc-féle összeesküvés-elmélet verziót, hogy kettős kommunikációs játszmába kezdett a lap körüli események értelmezéséről, az európai színtérre mást kommunikál, mint a hazai szavazótáborának.

Teljesen persze azért a brüsszeli közleményből sem hagyták ki az ellenzék ekézését. Mint írták,

„az ellenzék a kormány elleni támadásra használja az eseményeket, de mint korábban oly sokszor, most is teljesen alaptalanul kiáltja a demokrácia végét.

A Fidesz szerint “a gyanúsítgatásnak és a hisztériának ez a legutóbbi hulláma kísértetiesen hasonlít a koronavírus-járvány alatti rosszindulatú álhírhadjáratukra, amikor azt terjesztették a magyar kormányról, hogy a felhatalmazási törvénnyel felfüggesztette a parlament munkáját, miközben az a vészhelyzet alatt mindvégig ülésezett”. A párt úgy fogalmazott: az ellenzék megnyilvánulásai arra utalnak, hogy elkeseredetten próbálják a magyar kormányt a jogállam ellenségének bemutatni.

A röpirat angol verzióját ITT lehet elolvasni.

Sok múlik azon, hogy a Fidesz vajon el tudja-e adni a Bodolai-féle magyarázatot az európai nyilvánosságnak. A hírek szerint a kormány eredeti tervei között nem szerepelt, hogy ekkora hullámokat ver az ügy, csendesen, a háttérben próbálták átvenni a lap feletti irányítást, a szerkesztőség egységes felállása azonban teljesen keresztül húzta a számításaikat. Rosszabb időpontban nem is jöhetett volna Orbánnak a botrány, ősszel kezdődnek ugyanis a jogállamisági mechanizmus végső verziójáról szóló viták, a kormánypárt alkupozícióját pedig jelentősen ronthatja, ha a sajtószabadság felszámolásáról szóló magyarázat terjed el Brüsszelben az Index kapcsán. Egyelőre úgy tűnik, lépéshátrányban vannak, az indexesek példás kiállása ugyanis alapvetően változtatta meg a helyzetet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!