Kiakadtak az újságírók, így még nem kérték számon Brüsszelt a magyar sajtó helyzete miatt

Szokatlanul heves vita bontakozott ki hétfőn újságírók és az Európai Bizottság szóvivői között egy brüsszeli sajtótájékoztatón. A vitát a magyar sajtószabadság helyzete váltotta ki. Bayer Lili, a Politico újságírója hozta fel először a témát az Indexszel összefüggésben. Dana Spinant bizottsági szóvivő aggodalmát fejezte ki az ügy miatt a Bizottság nevében, és elmondta, Vera Jourova bizottsági alelnök többször is felszólalt már a kérdésben (a legutóbbiról mi is beszámoltunk, erről bővebben ITT olvashatnak).

Máskor talán ennyiben is maradt volna a dolog, most azonban valamiért nem elégedtek meg a Bizottság szokásos mellébeszélésével a kérdezők. Többen is a szóvivő szemére vetették, hogy még abban a 2016-os, Jávor Benedekék által beterjesztett panasz ügyében sem hoztak döntést, ami a magyar “közszolgálati” média európai jogszabályokkal ellentétes finanszírozásáról szólt. (Ahogy szintén nem született döntés a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) felállítása kapcsán tett tavalyi panaszról sem, ami a kormánypárti médiatúlsúly szabályosságát vizsgálta volna.)

Ariana Podesta versenyjogi kérdésekkel foglalkozó szóvivő azt mondta, a 2016-os panasz értékelése még folyamatban van, ezért nem árulhat el róla részleteket. “Általánosságban az ügy összetettségén, a beadvány hosszán is múlik, hogy meddig tart egy panasz elbírálása” – magyarázta.

Podesta kijelentése csak olaj volt a tűzre. Catherine Feore észak-ír brüsszeli tudósító pl. úgy felháborodott a semmitmondó válaszon, hogy a szóvivők fejéhez vágta, hogy “vicc”, hogy négy év után sem voltak képesek sehova jutni a panasz ügyében.

“Négy évről beszélünk, ez szégyen, mit fognak tenni az ügyben?”

– követelte Feore. Spinant azzal próbálta hűteni a kedélyeket, hogy ő is a panaszok összetettségét hangsúlyozta, és ígéretet tett rá, hogy mindent meg fognak tenni, hogy eredményre jussanak, miután a média sokszínűsége elmondása szerint a Bizottság prioritásai közé tartozik.

“Ezek üres szavak”

– vágott vissza Feore, hozzátéve: az, hogy négy éve nincs eredménye az ügynek, is jelzi, hogy a Bizottság nem tartja sem fontosnak, sem sürgősnek a kérdést.

A szokatlanul heves vitát itt nézhetik vissza videón, érdemes:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!