Kemény szavakkal kritizálták tegnap a kormányt – Részletek a több ezres tüntetésről!

Tegnap este lezajlott az Index-ügy miatt meghirdetett tüntetés, melyen több ezren vettek részt. A Momentum szervezte meg a vonulást, mely végül összellenzékivé duzzadt. Az összes ellenzéki párt képviselte magát az eseményen, mely azért alakult ki,

mert a kormány az Origo és a Népszabadság után az Indexet is bezúzta.

A demonstrálók az óbudai szerkesztőségtől a budai Várba vonultak, tiltakozva az internetes portál szétverése ellen, egyúttal felemelve szavukat a sajtószabadság mellett.

(Dull Szabolcsot, az Index főszerkesztőjét szerdán menesztették, őt azonban követte a lap szerkesztőségének vezetése és szinte minden munkatársa.)

A tüntetésen Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a Miniszterelnöki Kormányiroda épületénél a résztvevők előtt elmondta: az Index újságírói megmutatták, hogy “ebben az országban van értelme az egyenes gerincnek”.

Beszédében az ellenzéki politikus kiemelte:

ezeknek az újságíróknak azért kellett felállniuk, mert száz méterre innen “van egy gyáva kicsi ember, aki nem tud tükörbe nézni”

– hozzátéve: “elég volt a gyáva politikusokból, propagandistákból, NER-lovagokból”.

Én a bátrak Magyarországát szeretném felépíteni, ahol van esély a felzárkózásra, ahol van szabad sajtó, van független kiegyensúlyozott közmédia, van független Tudományos Akadémia, van CEU és Index is – hangoztatta a Momentum elnöke.

Orosz Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke azt mondta:

“Ez az egész nemcsak a független sajtóról szól, hanem a mi egész életünkről is.

Mert a szabad sajtó az, ami alapot szolgáltat, kereteket ad, irányjelzőket, indexeket ad nekünk ahhoz, hogy értelmezzük azt, hogy mi történik a világban, mi történik Magyarországon, mi történik velünk, a szomszédainkkal, a tanárainkkal, az ápolókkal, pedagógusokkal, mindenkivel, aki ebben az országban él és mozog”.

Akkor, amikor a független sajtót tönkreteszik, akkor ezeket az igazsághoz vezető ablakokat zárják be, és a saját hazugságaikkal helyettesítik

– fogalmazott.

A felszólalók között ott volt még Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is, aki arról beszélt, hogy nem szabad hagyni, hogy ez legyen az utolsó megmozdulás, “folytatni kell!”. Szerinte nincs olyan rendszer, mellyel szemben ne lehetne eredményesen fellépni:

minél nagyobb egy országban a diktatúra, annál nagyobb ellenállásra van szükség.

A 444.hu élőben közvetítette a felszólalásokat, melyeket itt visszanézhet:

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!