Újratárgyalják Brüsszelben Orbán rettegett jogállamisági javaslatát

FRISSÍTÉS:

Az EP közös állásfoglalásában kilátásba helyezte, hogy a jogállamisági mechanizmus gyengítése miatt akár arra is hajlandó, hogy megvétózza az EU kedden elfogadott költségvetését. A Fidesz képviselői a hírek szerint nem szavazták meg az állásfoglalást.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Rohamosan gyűlnek a viharfelhők Orbán Viktor feje fölött. Kiderült ugyanis, hogy sem az Európai Parlament frakciói, sem az Európai Bizottság elnöke nem elégedettek azzal a jogállamisági mechanizmussal, amelyet a keddi uniós csúcstalálkozón fogadtak el a tagállamok állam- és kormányfői.

Mint ismert, a keddi verzió az eredetileg javasolt mechanizmusnak már csak enyhébb, felvizezettebb formáját jelentette. Az eredeti verzió még a szankciók megakadályozásához kötötte volna a tagállamok minősített többségének támogatását. Ez nehéz helyzet elé állíthatta volna Orbán Viktort, akinek legalább 15 tagállamot (amennyiben az összlakosságuk eléri a 60 százalékot) kellett volna a maga oldalára állítania, ha útját akarta volna állni a Magyarország ellen zajló szankcióknak. A felvizezett verzió már nem fordított, hanem “sima” minősített többséggel működött volna, ami a gyakorlatban azt jelentette volna, hogy a tagállamok többségének egyetértésére már a szankciók megszavazásához, és nem az elutasításához lett volna szükség. Ez utóbbinak is lett volna visszatartó ereje, de kétségkívül kisebb, mint az eredeti verzióénak.

Úgy tűnt, Orbán hátra is dőlhet, egy csatát (de legalábbis részsikert) már megnyert, Brüsszel is elállni látszott a legkeményebb elszámoltatási szándékától. Aztán jött a feketeleves: az Európai Parlament öt legnagyobb frakciója tegnap váratlanul bejelentette, hogy egy közös állásfoglalásában

elítéli a keddi csúcs általuk túl enyhének ítélt jogállamisági feltételrendszerét.

Az állásfoglalásban a szociáldemokratáktól kezdve a Néppártig tartó nagykoalíció arra szólította fel az állam- és kormányfőket tömörítő, és a keddi megállapodást tető alá hozó Európai Tanácsot, hogy tárgyalja újra az EP-nek és a Bizottságnak az eredetileg felvetett javaslatát. Ekkor jött Orbánnak az újabb pofon: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP előtt tartott beszédében egy váratlan fordulattal

szintén kiállt a fordított minősített többséget igénylő javaslat mellett, és bejelentette, hogy a Bizottság “le fogja porolni”, újra fogja tárgyalni az időközben már elvetettnek hitt javaslatot.

Von der Leyen szokatlanul kemény hangvételű beszédében úgy fogalmazott: a költségvetés védelme és a jogállamiság tiszteletben tartása kéz a kézben járnak, az európai értékek pénzben pedig nem kifejezhetők. A bizottsági elnök ígéretet tett rá, hogy hiába az uniós csúcson született megállapodás, a Bizottság elő fogja venni a 2018-ban felvetett javaslatát, a társtörvényhozókkal együttműködve pedig előre fogja vinni, és ahol szükséges, javítani is fog rajta.

Von der Leyen videóját ITT tekinthetik meg, a jogállamiságról szóló rész a 9. perctől kezdődik.

További aggodalomra adhat okot Orbánnak, hogy az elfogadott verziónak egy a külföldi sajtóban terjedő olvasata szerint előfordulhat, hogy a 2018-as, fordított minősített többséget igénylő jogállamisági javaslatához is elég lehet a tagállamok minősített többségének szavazata, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy sem a magyar, sem a lengyel kormányfők vétója nem lenne elegendő ahhoz, hogy útját állják a mechanizmus megszavazásának. Jelzi, hogy más nagyon nem állna Orbánék mellé, hogy az uniós nagykövetek tegnapi ülésén a portfolio.hu értesülése szerint egyedül a magyarok és lengyelek szorgalmazták azt, hogy egy teljesen új bizottsági javaslat készüljön, és azt fogadják majd el a Tanácsban.

A kedden elfogadott mechanizmus külföldi sajtóban terjedő, Orbánra nézve kellemetlen olvasatáról bővebben itt olvashatnak:

Egyre nagyobb az esély rá, hogy csúnyán kijátszhatták Orbánt a jogállamiság ügyében

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!