Orbán újabb lépést tett afelé, hogy végleg kivéreztesse az önkormányzatokat!

Úgy tűnik, Orbánnak még mindig fáj, hogy az őszi önkormányzati választáson, szinte minden jelentősebb nagyobb város irányítását elveszítette, ezért eltökélt szándéka, hogy ellehetetlenítse őket. Ezt támasztja alá például az a korábbi intézkedés is, hogy elvonták a gépjárműadóból származó bevételeket, most pedig megtiltották az önkormányzatoknak, hogy megadóztassák a területükön található óriásplakát-helyeket.

A fideszes többségű országgyűlés hatályon kívül helyezte az 1990. évi C. törvényt, mely lehetővé tette az önkormányzatoknak, hogy adót vessenek ki az óriásplakátokra.

A döntés a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

Az intézkedés elsősorban a nagyobb városoknak jelent problémát: Budapest 11. kerületének csak idén 110 millió forint veszteséget jelent majd, jövőre pedig 200 millió forintos kiesést eredményez az óriásplakátokból származó bevétel hiánya.

Újbuda önkormányzatától eddig 1 milliárd 152 millió forintot vett el a kormány, amit most újabb elvonással tetézett.

Szombathely a Fidesz intézkedésének köszönhetően évi 47 milliótól esik majd el, míg Szeged is több tízmillió forintot veszít a költségvetéséből.

“A kormány nem a vírus ellen harcol, hanem az önkormányzatok ellen.

Ismerjük azt, hogy ezek az óriásplakát-helyek kinek a tulajdonában vannak, és hogy kiket segít ez az intézkedés. Az önkormányzatokat semmiképpen nem” – nyilatkozta az RTL Híradónak Szécsényi Rózsa, Szeged gazdasági alpolgármestere.

A hazai óriásplakát-hirdetési piacon két domináns szereplő osztozik. Az egyik cég tulajdonosa korábban Simicska Lajos volt, ám az oligarcha bukása után Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a Publimont Kft., míg a másik cég, az ESMA Reklám Zrt., Garancsi Istváné.

A kormány a változtatást az adórendszer egyszerűsítésével indokolta. A módosítás elfogadását követően, Varga Mihály pénzügyminiszter azzal vigasztalta az önkormányzatokat, hogy a jövőre várható, 4,8 százalékosra jósolt gazdasági növekedés, valamint az emiatt bekövetkező növekvő adóbevételek, az önkormányzatok minden kiesését kompenzálják majd – közölte a 444.hu.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!