Több száz önkormányzatot vert át a Fidesz, szó nélkül visszatáncoltak az ígéretből

Hiába ígérte azt még június elején Gulyás Gergely, hogy a válság miatt megszoruló települések egy 200 milliárdos hitelkeretben fognak részesülni, a Népszavának sikerült kiderítenie, hogy a tervezetet

szó nélkül kivették a jövő évi költségvetésből.

Az ötlet, hogy legyen egy átmeneti segítséget nyújtó hitelkeret, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségétől származott, a lap szerint ők sem tudják, hogy miért törölte azt a kormány a költségvetésből.

A lépés annyira kiverte a biztosítékot, hogy még Tab fideszes polgármestere is felháborodott, és a Népszavának azt nyilatkozta, elképzelhető, hogy a szolidaritási adó befizetésére kötelezett 800 önkormányzat fele más forrásból lesz kénytelen pótolni a kiesését. Elmondása szerint minden településnek elviekben megvan a lehetősége arra, hogy hitelszerződést kössön valamelyik pénzintézettel saját adóbevételei összegének feléig, csakhogy az így felvett hitelt

egy éven belül vissza kellene fizetnie.

Hogy erre vajon képesek lennének-e, az kérdéses, miután a válság miatt nem tudni, hogy beérkeznek-e, és ha igen, mikor a tervezett bevételeik. Ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a lap szerint az önkormányzatok nagy része eleve brutálisan el van adósodva, az összesített adósságállomány már a válságot megelőzően elérte a 2011-es adósságkiváltás előtti 1300 milliárd forintos szintet.

A helyzet annyira súlyos, hogy számos településnél az is kérdés, egyáltalán fizetőképesek maradnak-e, nagy részüknek ugyanis az iparűzési adóból származik a bevétel jelentős része. A hírek szerint elsősorban azok a falvak, városok lehetnek bajban, ahol egy nagyobb cég fizeti az iparűzési adó túlnyomó részét. Ezeken a településeken várhatóan 30-35 százalékkal már biztosan kevesebb lesz az adóbevétel a tavalyihoz képes, hiszen a válság miatt ezek a cégek is nagy bajban vannak.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!