Rendkívül nagy a baj – Aggasztó hírek érkeztek a költségvetést illetően!

Bár még csak július, és messze van még az év vége, de az már most is látszik, hogy elképesztő méreteket öltött a költségvetési hiány. Igaz, ennek nagy részét a koronavírus-járvány elleni védekezésnek köszönhetjük.

A Pénzügyminisztérium szerdai közleménye szerint:

“Idén június végéig 520 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések

(például védőmaszkok, további védőeszközök, lélegeztető gépek beszerzése)”

Részletesebb információt azonban nem közölnek arról, hogy pontosan mire mennyit költöttek. Hosszú hetek után derült csak ki az is, hogy összesen 300 milliárd forintért vásárolt a kormány dupla annyi lélegeztetőgépet, mint amennyivel Orbán számolt a legrosszabb forgatókönyvre készülve.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy “a költségvetés – ahogyan a veszélyhelyzet alatt, úgy a járványügyi készültség idején is – maradéktalanul biztosítja a koronavírus-járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat.”

A Portfolio azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány válságkezelése ritkán látott mértékű hiányt okozott a költségvetésben.

Minden idők második legnagyobb egyhavi hiánya alakult ki idén júniusban a magyar központi költségvetésben, 785,5 milliárd forintos, és mivel a megelőző hónapokban is masszív deficitről számolt be a Pénzügyminisztérium a koronavírus-válság hatására,

így a félév végére már ötször akkora a deficit, 1837 milliárd forint, mint amit eredetileg a kormány az egész évre tervezett.”

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!