Akkora lehetett a pánik a Fideszben Kaleta miatt, hogy olyat tettek, amit soha

Alig néhány óra alatt száznyolvan fokos fordulatot vett a Fidesz gépezete Kaleta Gábor pedofilbotrányával kapcsolatban. Ismeretes, az eddigi időszakot jobbára a teljes hallgatás jellemezte a kormánypártok részéről. Kaletát kezdetben a hírek szerint a legnagyobb titokban hozták haza Peruból, és ha az Index meg nem szellőzteti az ügyet, valószínűleg teljesen a szőnyeg alá söpörték volna.

Sokáig még azután sem fűztek hozzá semmi érdemlegeset, hogy az ügy már nyilvánosságra került. Az első valamire való reakciót Deutsch Tamás adta, miután a bíróság kihirdette Kaleta pofátlanul enyhe első fokú ítéletét. Hogy zsigerből-e, vagy tudatos kommunikáció mentén, azt nem tudni, de Deutsch ekkor már próbálta eltolni a kormánytól a felelősséget, egyenesen rá a bíróságokra, holott már tudni lehetett, hogy az ügyben eljáró bíró keze meg volt kötve, és csak olyan ítéletet szabhatott ki, amilyet a Fidesz ügyészsége indítványozott/Büntető Törvénykönyve megengedett (ahhoz ugyanis, hogy a hasonló bűncselekményért példásabb büntetést kapjon az elkövető, arra lett volna szükség, hogy a Fidesz parlamenti többségének birtokában változtasson a jogszabályi környezeten).

Tegnap erre az MSZP egyébként már javaslatot is tett, Szakács László, a párt elnökhelyettese egy olyan nyilvántartás bevezetését szorgalmazta, amelyben bárki információt szerezhetne arról, kik követtek el gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekményt. A javaslat szerint az elkövetők a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól sem mentesülnének, ahogy Szakács fogalmazott:

“egész életükben legyen priuszuk, viseljék ezt a bélyeget”.

A Fidesz délután az MSZP javaslatát még csak egy gúnyolódó közleménnyel kommentálta. A közleményben egy adag sorosozás mellett álszentséggel vádolták a baloldalt, és felrótták nekik, hogy korábban nem támogatták a Fidesz új Büntető Törvénykönyvét, amely a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorúbb büntetését is szorgalmazta. A párt hozzátette: “ezután is képesek minden támogatást megadni a gyermekek még fokozottabb védelméhez, a bűnözőknek ugyanis börtönben a helye”.

Hogy vajon mennyire tarthattak attól, hogy a kemény szavak és a gúnyolódás ellenére könnyen rájuk égetheti Kaleta pedofilbotrányát az ellenzék, azt jelzi, hogy néhány órával a gúnyolódó, a javaslatra semmit nem reagáló közlemény után Kocsis Máté olyat tett, amit eddig szinte soha (talán az iskolabezárások kivételével), a Facebookon ugyanis

ugyanazt a javaslatot jelentette be a Fidesz sajátjaként, amit délután még az MSZP javasolt, és amire ők akkor még szándékosan nem reagáltak semmit.

Kocsis a különösen keménykedő hangvételű posztjában azt írta,

“Undorító, amit Kaleta Gábor tett, a bíróság ítélete pedig felháborító és elfogadhatatlan.”

Hozzátette: hiába fellebbez Kaleta, “az ügynek még nincs vége”, a kormány pedig valamennyi gyermekvédelmi jogszabályt felül fogja vizsgálni és szigorítani fogja úgy, hogy a pedofilok ezentúl “a legsúlyosabb büntetéseket kapják, ne reménykedhessenek a bíróság enyhe ítéletében sem, és a jövőben nyilvános listákat lehessen vezetni róluk”.

Hogy vajon miért csak azután voltak hajlandók lépni a szigorítás ügyében, hogy több hónap után elkezdett rájuk égni Kaleta általuk is sokáig titkolt és elhallgatott botránya, az ellenzék pedig kezdte kiragadni a kezükből a kezdeményezést, arról Kocsis a posztban nem tett említést. Bármiért is léptek viszont, azt mindenesetre jó látni, hogy végre beindult valami a témában, és bár Kaleta ügyére ez már nem lesz hatással, a jövőben elkövetett hasonló bűnökért remélhetőleg már példásabb büntetést fognak tudni kiszabni a bíróságok.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!