Ebből óriási balhé lesz! Brutális, minek tette ki a kormány a munkavállalókat!

A Népszava arról ír, hogy mintegy félszáz feldolgozóipari cégnél hosszabbították meg a veszélyhelyzet idején a munkaidőkeretet a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre hivatkozva. A kormány a korlátozások idején erre

mindenféle szakszervezeti egyeztetés nélkül adott lehetőséget a munkáltatóknak.

A cikk szerint a járvány miatti korlátozások idején kiesett munkaórákat így a megrendelések megszaporodása után akár úgy is ledolgoztathatják majd a munkaadók, hogy egy hónapban csupán egyetlen szabad vasárnapjuk lesz a dolgozóknak.

“A munkaidő akár napi 10-12 órára is nőhet, s mindezért nem jár majd túlóradíj”

– mondta László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

Ami még döbbenetesebb, hogy a kormány egy gumiszabály alapján ráadásul a továbbiakban is lehetőséget adna a munkaadóknak arra, hogy egyoldalúan 24 havi munkaidőkeretet rendeljenek el. Erre a Békés Megyei Kormányhivatal adhat engedélyt, amennyiben olyan új munkahelyteremtő beruházásról van szó, amelynek megvalósítása “nemzetgazdasági érdek”.

A kormány már korábban is próbálta módosítani a munkaidőkeret szabályozását – ez híresült el “rabszolgatörvény” néven -, a tiltakozások hatására a veszélyhelyzet előtti időkig alapesetben viszont legfeljebb csak 6 hónapos munkaidőkeretben volt erre lehetőség. Ahol ennél is hosszabb időre szerették volna kiterjeszteni, ott a helyi szakszervezettel kellett megállapodni.

A veszélyhelyzet alatt súlyosbodott a helyzet, számos helyen úgy hosszabbították meg a munkaidőkeretet a cégek, hogy arról előzetesen nem egyezettek a szakszervezetekkel. László Zoltán egészen megdöbbentőnek nevezte ezt a hozzáállást: mint mondta, amint lehetőséget kaptak rá, még a korábban tárgyalásokra kész partnernek mutatkozó munkáltatók is egyszerűen csak közölték az új feltételeket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!