Megleckéztették Rétvári Bencét – nem teszi ki az ablakba amit kapott

Alig vagyunk túl az online oktatás horror időszakán, rögtön kapjuk a nyakunkba a következő adagot: jönnek az új tankönyvek. A legnagyobb vita a történelemkönyvek körül alakult ki, sokan kérdőjelezték meg a szakmai színvonalukat. Csakhogy egy példát említsünk, szeptembertől az 5. osztályos tanulók nem fognak tanulni az őskorról.

A Történelemtanárok Egylete (TTE) ki is adott egy szakmai anyagot, amiben például leírják és indokolják, hogy egy-egy lecke miért is feldolgozhatatlan az adott időkeretben, vagy például egy leckében a 33 fogalom és 23 esemény egyszeűen megtaníthatatlan.

Rétvári Bence az EMMI államtitkára erre úgy reagált, hogy „az átdolgozott történelemtankönyveket nem sokkal megjelenésük után durva, politikai alapú, a szakmai érveket nélkülöző, szemlélet- és ízlésbeli (tehát nem szakmai és tényszerű) támadás érte”. Erre meg is jött a viszontválasz a TTE-től:

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy szakmai véleménynyilvánítást politikai alapú támadásnak minősítsenek.”

Kitérnek rá, hogy míg Rétvári azzal utasítja el a kritikákat, hogy ezekből a könyvekből még senki nem tanított, így tapasztalat sem lehet, eközben ő maga kifejezetten korszerű, jól tanítható taneszközöknek nevezi őket, ugyanezen tapasztalat hiányában. Mindenképp meg kell jegyezni, hogy ezek a tankönyvek pár hónap alatt készültek el, miközben régebben több évnyi munka volt egy tankönyv előkészítése, még kiadás előtt megkapták azt kísérleti osztályok, és az ott szerzett tapasztalatok alapján módosították őket, a jobb taníthatóság érdekében. Most ennek nyomát sem találjuk.

Mindezek után érthető, hogy a kormányzat, mivel szakmai alapon nem tudja védeni a rohamtempóban elkészült tananyagokat, minden kritikát megpróbál politikai síkra terelni, és ellenzéki hőzöngésnek beállítnai. A Történelemtanárok Egylete azonban nem hajlandó belemenni ebbe az utcába, hanem nyíltan kiállnak továbbra is véleményük mellett, és

szakmai érvek ütköztetésére nyilvános vitára hívjták ki a tankönyvek készítőit.

Már csak arra leszünk kíváncsiak, lesz-e valakinek bátorsága akár a kormányzat, akár a készítők közül arra, hogy ki merjen állni egy ilyen nyílt, szakmai vitára.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!