Rosszabb a helyzet, mint azt a kormány állítja – Elképesztő válság küszöbén állunk!

Orbán és Matolcsy MTI Fotó: Beliczay László

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság mértékét még nem látni teljes egészében, de a JP Morgan elemzése szerint, a vártál is sokkal mélyebb lehet.

Az elemző cég szakértői arra számítanak, hogy a visszaesés mértéke elérheti a 2008-2009-es világgazdasági válsághoz hasonlót szintet.

A friss elemzés rámutatott továbbá, hogy Magyarország kifejezetten mély recessziót élhetett át a koronavírus miatt az elmúlt hónapokban.

A portfolio.hu elemzője szerint ez azt mutatja, hogy Magyarországon a vártnál rosszabb makrogazdasági adatok alapján, a recesszió mértéke akár nagyobb is lehet annál, mint ahogy azt eddig várták.

“Ez az elemzés azt mutatja, hogy Magyarországon az ipari termelés nagyot zuhant. Gyakorlatilag nem is találtak másik olyan országot ahol áprilisban akkorát esett volna az ipar mint nálunk. Természetesen minden országot nagyon megviselt ez a járvány azonban úgy tűnik, hogy minket különös tekintettel. Ebben nagy szerepe van annak, hogy az autógyártásnak nagy szerepe van a magyar gazdaságban és tudjuk, hogy áprilisban leállt nagyon sok autógyár.” – nyilatkozta Hornyák József, a portfolio.hu elemzője az atv.hu közlése szerint.

A JP Morgan elemzői szerint akár 6 százalékos gazdasági visszaesésen fogunk keresztülmenni, ami a 2008-2009-es gazdasági válsághoz lesz mérhető, ezzel szemben a magyar kormány sokkal optimistább, ők csupán 3 százalékos visszaeséssel számolnak.

Igaz, a recesszió tényében mindenki egyetért, még ha mértékében nem is, kivéve a Magyar Nemzeti Bankot.

“Mi továbbra is abban hiszünk, hogy Magyarország ebben az évben nem picit vagy nagyon vagy hatalmasat esik vissza hanem nő és még azt is mondjuk, hogy +2-3 százalék között.”

– nyilatkozta áprilisban és májusban Matolcsy György, annak ellenére, hogy a gazdasági trend negatívba fordult.

A jegybank elnök szerint akár már nyáron újra beindulhat az élet és a magyar gazdaság rendkívül gyorsan vissza fog állni a növekedési pályára.

A portfolio.hu elemzője szerint azonban sok tényező van, amit figyelembe kell venni, és ami miatt komoly recesszióra kell berendezkednünk. Mint mondta: “Beárnyékolja ezt a képet, hogy nagyon sokan úgy vélik, hogy külföldön még továbbra is gyorsan terjed a koronavírus, külföldről még nem érkezik túlságosan sok megrendelés a magyarországi gyáraknak. Ráadásul ott van az a második hullám amivel nagyon sokan számolnak.”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!