Embertelen, mit tett Bálint gazdával a kormány a halála után

A 444 újságírója szerint a kormány nem megfelelő tájékoztatási/adatkezelési gyakorlatával beazonosíthatóvá tette a nyilvánosság előtt Bálint gazda személyes kórtörténetét.

Döbbenetes felfedezést tett a 444 újságírója. Miután a Blikknek sikerült kiderítenie, hogy a nemrégiben elhunyt Bálint György koronavírus-fertőzésben szenvedett, a lap újságírója szúrta ki, hogy a napokban pont közzétették a kormányzati tájékoztató honlapon egy elhunyt 100 éves férfi adatait. A 444 azt állítja, hogy az időpont és az életkor hasonlósága miatt erős a valószínűsége, hogy az érintett elhunyt

valószínűleg Bálint gazda lehetett.

A lap szerint miután igen kevés ilyen korú ember él Magyarországon (és még kevesebb hunyt el koronavírus-fertőzésben), hiába írta meg név nélkül az operatív törzs az elhunyt férfi adatait (az életkorát és a hozzá tartozó kórtörténetét), nehéz nem arra a következtetésre jutni, hogy Bálint gazda lehetett az illető. Hogy világos legyen, mit jelent ez a gyakorlatban:

a kormány lényegében beazonosíthatóvá tette Bálint Gazdának azokat az adatait, amelyek csakis rá és a családjára tartoztak volna.

Ami talán még ennél is súlyosabb, hogy ráadásul nem először tettek így: emlékezetes, korábban ugyanígy tették beazonosíthatóvá egy Budapesten élő brit diplomata adatait is, akinek azután közölték a részletes kórtörténetét, hogy a sajtóban már cikkeztek a férfi életkoráról és haláláról. Ahogy az övét, most Bálint gazda személyes adatait tehették könnyedén beazonosíthatóvá.

A 444 újságírója azt írta az esetről: a világon semmi nem szól amellett, hogy ezeket az információkat egyenként, az illető életkorával együtt közöljék. “Minden további nélkül megtehetnék, hogy mondjuk tíz áldozatonként rövid statisztikát közölnek arról, hogy az utóbbi időben elhunytaknak ilyen vagy olyan problémáik voltak. Az operatív törzs listája úgy érzéketlen az áldozatokkal és családjukkal szemben, hogy egészen minimális odafigyeléssel nem kéne annak lennie. De az összeállítóit eszerint ennyire nem érdekli a gyászolók érzékenysége” – írta a cikket közlő Szily László.

Szily nincs egyébként egyedül a véleményével, korábban a Társaság a Szabadságjogokért is azt nyilatkozta, hogy a kormány által közzétett tájékoztatási lista jogsértő az elhunytak személyes adataira nézve. Erről bővebben << ITT >> olvashatnak.

Ismeretes, a Blikk tudta meg, hogy Bálint gazda a halála előtt koronavírus-fertőzésben szenvedett. Az egyik hozzátartozó azt nyilatkozta a lapnak:

“Egy hete vasárnap halt meg Gyuri bácsi, a feleségével pedig csak másnap közölték: az elhunyt a kistarcsai kórházban elvégzett utolsó koronavírus-teszteredménye pozitív lett, ő pedig karanténköteles emiatt.”

Bálint gazda házánál állítólag már ki is rakták a bejáratra a piros karanténcédulát, ami jelzi, hogy az ott lakót házi karanténba helyezték fertőzésgyanú miatt. A cikk szerint az özvegy első tesztje negatív lett, de továbbra is karanténban tartják.

Korábban kiderült, Bálint gazda az első vírushírek után vonult szigorú házi karanténba a feleségével. Három hete utaztak le a siófoki nyaralójukba, ahol nem sokkal később rosszul lett, így kórházba szállították. A kórházban a következő napokban többször is tesztelték koronavírusra. Az első két tesztje negatív lett. Miután kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg nála, letesztelték harmadjára is. Ennek a tesztnek az eredménye lett pozitív, de ez már csak a férfi halála után derült ki.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!